Karaman bölgesi toprak numunelerinin termolüminesans özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the thermoluminescence properties of soil samples in Karaman region
- Tez No: 380921
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERDEM UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beta radyasyonu, Karaman, Termolüminesans, Toprak, Tuzak parametreleri, Beta radiation, Karaman, Soil, Trap parameters, Thermoluminescence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Karaman ilinden alınan toprak numunelerinin bazı termolüminesans özellikleri incelenmiş ve temel tuzak parametreleri ölçülmüştür. Örneklerde birikmiş olan radyasyon dozunun termolüminesans yöntem ile ölçülebilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, Karaman ili 48 alt bölgeye ayrılmıştır. Her bir bölgeden bölgenin tamamını temsil edecek şekilde numuneler toplanmıştır. Toplanan numuneler 5 gün süre ile oda sıcaklığında ve 600C sıcaklıkta bir saat süre ile fırında kurutulmuşlardır. Bir ışık mikroskopu yardımı ile örneklerin içerisindeki kristaller seçilmiş ve öğütülerek toz haline getirilmişlerdir. Toz numuneler radyasyonuna mazur bırakılmışlar ve termolüminesans ışıldama eğrileri elde edilmiştir. Işıldama eğrisi uygun olan numunelerin tuzak parametreleri hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda, Karaman toprak numuneleri kullanılarak doğal ya da doğal olmayan yollarla etrafa yayılan radyasyon doz ölçümlerinin yapılabileceği görülmüştür. Ancak toprak numunelerin feding oranları yüksektir. Bu nedenle radyasyon doz ölçümleri sırasında yüksek feding oranları dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis, some thermoluminescence properties of soil samples in Karaman were investigated and main trap parameters were measured. Measurability of the radiation dose accumulated in the soil samples by using thermoluminescence method was investigated. For this purpose, Karaman province is divided into 48 sub-regions. Samples representing the entire region were collected from each region. The samples were dried at room temperature for 5 days and at 600C for one hour in furnace. Crystals have been collected within the soil with the help of light microscopy and was ground to powder. The powdered samples were irradiated with beta radiation and thermoluminescence glow curve were obtained. Samples with glow curves suitable were selected and thermoluminescence trap parameters were determined. It has been observed that radiation doses emitted around natural or artificial means can be measured by using Karaman soil samples. But, fading rates of the soil samples are high. Therefore, fading rates should be considered while radiation dose measurements.