Öğretmelerin öz duyarlıklarının psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu açısından incelenmesi
The investigationof teacher's self compassion from the point of resilience and life satisfaction
- Tez No: 381082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Öz Duyarlık, Psikolojik Sağlamlık, Yaşam Doyumu, Self Compassion, Resilience, Life Satisfaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı çalışan öğretmenlerin öz duyarlık, psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada aynı zamanda öğretmenlerin öz duyarlık düzeylerinin bazı demografik değişkenler (cinsiyet, medeni durum ve unvan) açısından farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesi de amaçlanmıştır. Araştırma modeli taramaya dayalı betimsel modeldir. Araştırma grubunu, 2012- 2013 eğitim öğretim yılında Uşak ili, ilçe ve köylerinde görevli olan 422 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Öz Duyarlık Ölçeği (Neff, 2003b), Yılmazlık Ölçeği (Gürgan, 2006), Yaşam Doyumu Ölçeği (Diener, Emmans, Larsen ve Griffin, 1983) aracılığı ile elde edilmiştir. Araştırma için toplanan verilerin analizinde SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistik teknikleri ile değişkenlere ilişkin ortalama, standart sapma, frekans ve yüzdelik değerler bulunmuştur. Bulguların incelenmesinde; bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA), Pearson Momentler Çarpımı korelasyon katsayısı tekniği ve çoklu doğrusal regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, öz duyarlık düzeyi demografik değişkenler açısından incelendiğinde; öz duyarlık düzeylerinin cinsiyet, medeni durum ve unvan değişkenlerine göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Öz duyarlık düzeyleri ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişki incelendiğinde; öz duyarlık ve alt boyutları (Öz sevecenlik, paylaşımların bilincinde olma, bilinçlilik, öz yargılama, izolasyon ve aşırı özdeşleşme) ile psikolojik sağlamlık arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Öz duyarlık ile yaşam doyumu arasındaki ilişki incelendiğinde de bu iki değişken arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçları incelendiğinde psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumunun öz duyarlık düzeyi üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu ve anlamlı etkiye sahip oldukları görülmüştür. Bulgular literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Investigationof Teacher's Self Compassion from the point of Resilience and Life Satisfaction This research has been conducted with the aim of examining the releationship among self compassion,resilience and life satisfaction of teachers who is working under the Ministry of National Education.Besides It has also been aimed to examine whether the level of the teachers' self compassion has differed from the point of some demographic variables (gender, marital status and title) or not. The researching design is a descriptive model which is based on scanning. The researching group is consist of 422 teachers who have worked in Uşak, its districts and its villages in 2012-2013 educational year.The data has been obtained via personal information form and self compassion scale,prepared by researcher,resilience scale (Gürgan, 2006), Life Satisfaction scale(Diener, Emmans, Larsen ve Griffin, 1983). The SPSS 15.0 (Statistical Package For Social Sciences) programme has been used during the process of analysing the data which has been gathered for the research. Means, standard deviations, frequencies and percentages about variables have been found with descriptive statistics technics. The independent t test, one-way analysis of variance (One-Way ANOVA), the Pearson Correlation Coefficient and regression analysis technique has been utilized in analysis of the finding. As a result of the research,when the level of self compassion is examined in terms of demographic variables; It has been concluded that the level of self compassion hasn't differed according to gender,marital status and title variables. When we examine the relationship between the level of self compassion and resilience,It has been determined a meaningful relation between the self-compassion and its subbranches (self-kindness,common humanity,mindfulness, self-judgment, isolation and over-identification) positively.When the relation between the selfcompassion and life satisfaction is examined,a meaningful relation between these two variables has been determined positively. According to the results of regression analysis, resilince and life satisfaction were significant predictors of self compassion. The results have been discussed in the literatüre and some suggestions have been put into forward according to the results.