İlköğretim matematik öğretmelerinin sınıf yönetimi öz-yeterlik algılarının değerlendirilmesi (Diyarbakır ili örneği)
The evaluation of elementary mathematics teachers' classroom management self-efficacy perception (Example of Diyarbakır city)
  1. Tez No: 425631
  2. Yazar: SELÇUK TOPDEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Sınıf Yönetimi Öz-Yeterlik Ölçeği, Matematik, Ortaokul, Classroom management, Classroom Management Self-Efficacy Scale, Mathematics, Middle School
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim matematik öğretmenlerini sınıf yönetimi öz-yeterlik algılarını belirlemeye yöneliktir. Matematik öğretmenlerinin sınıf yönetimi öz-yeterlik algılarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından Sınıf Yönetimi Öz-Yeterlik Ölçeği geliştirilmiştir. Sınıf Yönetimi Öz-Yeterlik Ölçeği iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci bölümde `kişisel bilgiler? bölümü, matematik öğretmenlerin cinsiyet, kıdemleri, sınıf mevcudu ve haftalık ders yüküne ilişkin maddeler yer almaktadır. Veri toplama aracının ikinci bölümünde ise, SIYÖY Ölçeği yer almaktadır. SIYÖY Ölçeği beş alt başlığa ayrılmıştır. Ölçekte 41 madde yer almaktadır. Geliştirilen veri toplama aracı, 2012-2013 eğitim öğretim yıllında Diyarbakır il merkezinden random yöntemiyle seçilen 40 orta SIYÖY Ölçeğindeki beş alt başlık ve genele ilişkin olarak araştırmadan elde edilen veriler, cinsiyet, kıdemleri, sınıf mevcudu ve haftalık ders yükü değişkeleri bakımından analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, t-testi, tek yönlü varyans analizi, Scheffe ve LSD testleri kullanılmıştır. Matematik öğretmenleri sınıfın fiziksel düzenine, plân ? program etkinlikleri, zaman düzeni, davranış düzenlemesi, sınıf içi ilişkilerin düzenlenmesi ve genel olarak sınıf yönetimine ilişkin olarak kendilerini yeterli gördükleri ortaya çıkmıştır. Matematik öğretmenleri cinsiyet değişkeninde; sınıfın fiziksel düzeni ve davranış düzenlemesi konusunda bay öğretmenler bayan öğretmenlere göre kendilerini yeterli gördükleri belirlenmiştir. Plân ? program etkinlikleri, davranış düzenlemesi alt ölçekleri ile ölçeğin geneline ilişkin olarak hizmet yılı fazla olan öğretmenlerin kendilerini daha yeterli gördükleri ortaya çıkmıştır. Sınıfın fiziksel düzeni, davranış düzenlemesi alt ölçekleri ile ölçeğin geneline ilişkin olarak öğrenci sayısı azaldıkça öğretmenlerin kendilerini daha yeterli gördükleri bulunmuştur. Haftalık ders yükü değişkeni bakımından ise matematik öğretmenleri her grupta kendilerini yeterli gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Matematik öğretmenleri sınıf yönetimi öz-yeterlik konusunda kendilerini yeterli gördükleri, bay öğretmelerin disiplin sağlamada daha etkili olduğu, hizmet yılı fazla olan öğretmenlerin planlama ve davranış düzenleme konusunda daha etkili oldukları, öğrenci mevcudunun az olması öğretmenlerin öz-yeterlik algıları üzerinde olumlu etkisi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the elementary-school mathematics? teachers classroom management self-efficacy perception. In order to determinet the perceptions of the self-efficacy in mathematics teachers' classroom management Classroom Management Self-Efficacy Scale has been developed by the researcher. Classroom Management Self-Efficacy Scale consists of two parts. In the first chapter, there are 'personalin formation' section, math teachers?gender, profession,seniority, class size, and the articles on the weekly course. The second part of the data collection tool, is SIYÖY Scale. SIYÖY Scale is divided into fivesub-headings. 41 items are taking part in the scale.The developed data collection tool, is selected randomly from 40 primary schools of the city center of Diyarbakir and applied to 142 maths teachers. The five sub-headings and the data obtained from the survey, the variotions of gender, profession, seniority, class size and the weekly course load which is in the SIYÖY scale have been analyzed.Data analysis, t-test, one-way ANOVA, Scheffe and LSD tests have been used. Maths teachers see themselves adequate in classroom management in the physical layout of the class, the plan-program of activities, time order, behavior regulation, the regulation of relationships in the classroom. The results show that,in the variable of gender, male-teachers saw themselves more adequate than female-maths teachers in the behavior regulation and the physical layout of the class; in the variable of termination teachers with more years of service saw themselves enough in plan-program activities, regulation of behavior; in thev ariable of classroom size, decreasing the number of students in class made the teachers to see themselves more adequate in the physical layout oft he class and behavior regulation; in the variable of weekly course load, the maths teachers in each groups saw themselves adequate. Maths teachers see themselves competent in classroom management self-efficacy, male-teachers are more effective than in ensuring discipline, teachers with more years of service are being effective planning, and action, as class size reduction in the number of students in teachers' self-efficacy have a positive effect.