Oyun ve su terapilerinin otizm tanısı almış bir çocukta gözlenen davranış bozukluklarının azaltılması üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation the impact of game and water theraphy on the reduction of observed behavioral disorders of a child diagnosed with autism
  1. Tez No: 381088
  2. Yazar: GAMZE BEYAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun Terapisi, Su terapisi, Otizm, Game therapy, water therapy, autism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı; otizm tanısı olan bir çocukta görülen problemli davranış sıklığının azaltılmasında oyun ve su terapisinin etkisini incelemektir. Araştırma başlama düzeyli dönüşümlü uygulamalar modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yer alan olgu, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine devam eden ve çalışmaya katılabilmesi için tanımlanan ön koşul becerilere sahip otizmli çocuklar içinden seçilen sekiz yaşında bir erkek çocuktur. Olgu daha önce oyun ve su terapisi uygulamasına katılmamıştır. Tuvalet eğitimine sahip olması herhangi bir fiziksel engeli olmaması çalışmaya seçilme sebeplerindendir. Araştırmada problemli davranışlar kontrol listesi gözlem raporları araç olarak kullanılmıştır. Oyun terapilerinde adapte edilmiş egzersiz eğitimi ve Sherborne Gelişimsel Hareket Eğitim'i kullanılmıştır. Veriler görüşme, gözlem ve günlük kayıtlar yoluyla toplanmıştır. Araştırma altı hafta boyunca haftada dört gün 2 günü oyun terapileri ve 2 günü su terapileri uygulanarak yürütülmüştür. Oyun ve su terapileri günde 2 saat olmak üzere uygulanmıştır. Davranış gözlemleri dijital video kaydedici kullanılarak kaydedilmiştir. Bu çalışma oyun terapisi ve su terapilerinin problemli davranışları azaltmada etkisinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Problemli davranışların oyun terapisi ve su terapisi açısından karşılaştırılmasında genele bakıldığında bu davranışların ilk üç haftada yüksek olduğu, bu oranların çalışma devam ettikçe düştüğü görülmektedir. Olgunun problemli davranışlarındaki haftalık dilimlerdeki anlamlı artışlar, aile ortamından belirgin ölçüde etkilendiğini göstermektedir. Aile ortamındaki olumsuzluk olgunun uyarım düzeyini düşürmekte buna bağlı olarak olgu uyaran davranışlar üretmektedir. Otistik çocuklarla yapılacak aktivitelerde çalışmanın yoğunluğu ne kadar fazla ise otistik çocukta görülen problemli davranış sıklığı o kadar azdır. Çalışmamızda adapte edilmiş egzersiz eğitimi yoğunluğu fazla olan ilk haftalarda problemli davranış sıklıkları anormal şekilde artmalar gösterse de bu olgunun yapmak istemediği davranışa direnme göstermesiyle ilişkilendirilmiştir. Daha sonraki haftalarda aynı yoğunlukta problemli davranış sıklığı önemli azalma göstermiştir. Çalışma tamamlandıktan sonra yapılan izleme oturumları sonucunda bireydeki problemli davranışların bir kısmının çalışma esnasındaki son haftaya göre azaldığı, bir kısmının da sönme gösterdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this studyis to compare the effectiveness of game therapy and water therapy in reducing the incidence of problematic behavior seen in a child with a diagnosis of autism. Research was conducted with the alternating applications with multilevel start models. Patient in the study is an 8 year old boy selected among the children with autism and ongoing to a special education and rehabilitation center and having the identified prerequisite skills to participate in the study.The patient had not joined before to the game therapy and water theraphy treatment applications before and he was selected to the work since he has a toilet training. Problematic behaviors checklist of inspection reports was used as a tool in the study. In the game therapy Sherborne Developmental Movement Education and adapted exercise training philosophies were adopted. Data were collected through Interviews, observation and daily records. Research was conducted throughout six weeks, four days a week by applying 2 days of water therapies and 2 days of game therapies. Games and water treatments were administered at 2 hours per day. Behavioral observations were recorded using a digital video recorder. This study shows that the play therapy and water therapy have great effects in reducing problematic behaviors.In the weekly period, extraordinary rises in patient's problematic behavior indicate that he was greatly influenced by his family. The negativity of patient's family reduces the his stimulation level and patient produces behavioral stimuli accordingly. The greater intensity of the work activities to be performed the lower frequency problematic behavioral can be seen in autistic children. Although the problematic behavior was abnormally increased in the first week of our study that was associated with thepatient's resistance to the behaviour. The frequency of problematic behaviors at the same intensity in subsequent weeks showed a significant reduction. After the completion of the study, in the monitoring session results it is seen a decrease in some portion of problematic behaviors in individuals and an extinction in some portion of problematic behaviors according to last week during work.