Genç futbolcularda anaerobik eşik, kritik hız ve müsabakadaki koşu hızı profili arasındaki ilişkilerin araştırılması
An investigation of the relationships among anaerobic threshold, critical velocity and running velocity profile at soccer match for young footballers
- Tez No: 381089
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kritik Hız, Futbol, Anaerobik Eşik, Koşu Hızı, Critical Velocity, Soccer, Anaerobic Threshold, Running Velocity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın amacı, genç futbol oyuncularında anaerobik eşik, kritik hız ve müsabakadaki koşu hızı profili arasındaki ilişkileri incelemektir. Bir profesyonel futbol kulübünün U-21 takımında futbol oynayan 10 genç oyuncu çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Oyuncular, ilk olarak doğal çim yüzeyli futbol sahasında koşu hızı kademeli olarak artan anaerobik eşik koşu testine girmişlerdir ve oyuncuların işaret parmağından alınan kanın portatif kan laktat ölçüm cihazında analiz edilmesi ile anaerobik eşik değeri belirlenmiştir. Kalp atım hızı değerleri, kalp atım monitörleri yardımıyla test süresince kaydedilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında oyuncular maksimum eforla 1500 ve 3000 m. koşusu yapmışlardır. Koşu süresi ve mesafesi arasında yapılan doğrusal regresyon analizi ile kritik hız değeri tespit edilmiştir. Çalışmanın son aşamasında oyuncular doğal çim yüzeyli futbol sahasında futbol müsabakası yapmışlardır ve oyuncuların koşu hızı profilleri GPS cihazları yerleştirilen yelekler ile, kalp atım hızı değerleri ise kalp atım monitörleri ile kaydedilmiştir. Oyuncuların anaerobik eşik, kritik hız ve müsabakadaki koşu hızı profili parametreleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile belirlenmiştir. Analiz sonucuna göre, kritik hız değeri (14,7 ± 1,2 km/s.) ile futbol müsabakasındaki orta şiddetli koşu sayısı (13-17,9 km/s. hız aralığında uygulanan koşu sayısı) (2459,2 ± 495,3), orta şiddetli koşu ile kat edilen mesafe (13-17,9 km/s. hız aralığındaki koşularla kat edilen mesafe) (2018,1 ± 383,3 m.) ve toplam kat edilen mesafe değeri (10287,6 ± 647,5 m.) arasında anlamlı derecede ilişki tespit edilmiştir (r = 0.665, r = 0.748, r = 0.706, p < 0.05, sırasıyla). Diğer parametreler arasında ilişki tespit edilememiştir (p > 0.05). Sonuç olarak, aerobik yapıda olan futbol müsabakasındaki orta şiddetli koşu sayısı, kritik hız değeri ile ilişkilidir ve kritik hız değerinin yükseltilmesi ile arttırılabilir. Ayrıca kritik hız değeri, müsabakadaki ortalama koşu hızı değerinden yüksek olduğundan, kritik hız değerindeki ve üzerindeki şiddetlerde yapılacak antrenmanlarla, müsabaka performansı yükseltilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine relationships among anaerobic threshold, critical velocity and running velocity profile at a soccer match. Ten soccer players playing at U-21 team of a professional soccer club joined to this study as voluntarily. Firstly, the players performed anaerobic threshold running test whose running velocity was increased gradually on natural grass soccer pitch and anaerobic threshold values of players were determined by analysis at portable blood lactate measure device with blood drawn from forefinger of players. Heart rate values were recorded throughout test by heart rate monitors. At second phase of study, players performed 1500 and 3000 meters running with maximum effort. The critical velocity values of players were determined by linear regression analysis between running times and distance values of these runnings. At final phase of study, players played soccer match on natural grass soccer pitch and running velocity profiles of players were determined by waistcoats fitted GPS devices. The heart rate values of players during soccer match were recorded by heart rate monitors. The relationships among anaerobic threshold, critical velocity and running velocity profile at soccer match parameters were determined by correlation analysis. According to statistical analysis results, it was determined that critical velocity values (14,7 ± 1,2 km/h.) were significiantly correlated with number of medium intensity running (number of running performed at 13-17,9 km/h velocity range) (2459,2 ± 495,3), distance covered with medium intensity runnings (distance covered with runnings performed at 13-17,9 km/h. velocity range) (2018,1 ± 383,3 m.) and total distance covered (10287,6 ± 647,5 m.) values during soccer match (r = 0.665, r = 0,748, r = 0.706, p < 0.05, respectively). No correlation was determined among other parameters (p > 0.05). Consequently, number of medium intensity runnings which are aerobic runnings are related to critical velocity values and can be increased by means of increasing critical velocity value. Also, critical velocity value is higher than average running velocity at soccer match and therefore trainings performed at intensities above and at critical velocity can increase performance of soccer match.