Sosyal bilişsel öğrenme teorisine dayalı grup müdahalesinin üniversite öğrencilerinin kariyer araştırma öz yeterliklerine etkisi
The effect of social-cognitive learning theory based group intervention on the students' career search self efficacy
- Tez No: 381090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Araştırma, Öz Yeterlik, Üniversite Öğrencisi, Ölçek Uyarlama, Career search, self efficacy, university student, scale adaptation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
21. yüzyılda kariyer müdahalelerinin en önemli amaçları arasında yüksek öğretim öğrencilerine kariyer seçimi yapabilme, kariyer kaynaklarına etkin bir şekilde ulaşabilme, iş arayabilme ve iş başvurusu gerçekleştirebilme gibi yeterliklerin kazandırılması yer almaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı Sosyal Bilişsel Öğrenme Teorisine (SBÖT) dayalı kariyer müdahalesinin üniversite öğrencilerinin kariyer araştırma öz yeterliklerine etkisini belirlemek ve Kariyer Araştırma Öz Yeterliği Ölçeğini (KAÖYÖ) Türkçe'ye uyarlamaktır. Bu araştırma yöntem olarak yarı deneysel desene uygun düzenlenerek, bir deney ve bir kontrol grubu ile 32 birey üzerinde yürütülmüştür. Deney grubu üzerinde uygulanan müdahale programı 10 hafta sürmüştür. Bu süreçte ön test, son test ve izleme ölçümlerinin değerlendirilmesi amacıyla tekrarlı ölçümler testi gerçekleştirilmiştir. Ortaya çıkan anlamlı farklılık Friedman ve Wilcoxon nan-parametrik istatistikleri ile incelenmiştir. Ayrıca araştırmada Kariyer Araştırma Öz Yeterliği Ölçeğinin (KAÖYÖ) Türkçeye uyarlama çalışması yapılmıştır. Bu kapsamda öncelikle“dil geçerliği çalışması”yürütülmüştür. Daha sonra ölçeğin geçerlik ve güvenirlik değerleri hesaplanmıştır. Geçerlik kapsamında örneklem uygunluğu Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) ve Barlett değerleri hesaplanmış, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Güvenirlik kapsamında ise Cronbah alfa iç tutarlık katsayısı, paralel formlar güvenirliği ve test tekrar test güvenirliği değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara dayalı olarak, deney grubunda yer alan bireylerin ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu, bununla beraber dört ay sonra yapılan izleme testi ile son test arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. Bunun yanında Türkçeye uyarlanan KAÖYÖ'nin geçerli ve güvenilir değerlere sahip olduğu ortaya konmuştur. Bulgular literatürdeki benzer araştırmalarla tartışılmış ve gelecekte yapılacak araştırmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In 21th century, qualifications as career choice for higher education students, availability to career sources effectively, seeking and applying job are qualifications are among the most important goals of career interventions. In this context, the purpose of this study is to determine the effect of Social-Cognitive Learning Theory (SCLT) based career intervention on the students' career search self efficacy and to adapt Career Search Self Efficacy Scale into Turkish. This study was done with 32 participants in a control and an experiment group by designing as quasi experiemental design. The career intervention program, applied on the experiement group, continued 10 weeks. In this process, repetitive measurement test was done for evaluation of pre-test, post-test and follow-up measurements. The significant difference was examined with Friedman and wilcoxon non-parametric statistics. Also, the Career Search Self Efficacy Scale (CSSES) was adapted into Turkish. For this purpose, language validity study was done. Then, realibity and validity values are calculated. As a part of validity study, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) and Barlett values are calculated, explanotary and confirmatory factor analyses were done. In terms of realibity study, Cronbach alpha realibility internal consistent coefficient, parallel forms realibility and test-retest realibity values were calculated. Based on the results, it is determined that there is a significant difference between the participants' pre-test and post-tes scores, however, not a significant relation between post-test and four months after follow-up scores. Also, it was proved that the CSSES adapted into Turkish has valid and reliable values.The results were discussed in terms of similar studies in the literature and some suggestions are made for the future studies.