Sınıf öğretmeni adaylarının ilkokuma ve yazma öğretimine ilişkin öz yeterlik inançlarının belirlenmesi
Determination to self efficacy beliefs of primary education teacher candidates related to teaching of first reading and writing
  1. Tez No: 381095
  2. Yazar: CANER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokuma ve Yazma Öğretimi, Sınıf Öğretmeni Adayları, Öz Yeterlik İnancı, Teaching First Reading and Writing, Candidates of Teacher of Primary Education, Self Efficacy Beliefs
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmeni adaylarının ilkokuma ve yazma öğretimine ilişkin öz yeterlik inançlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada öğretmen adaylarının öz yeterlikleri ve bu konuya ilişkin öğretmen adaylarının görüşleri incelenmiştir. Araştırma, betimsel türde tarama modeline göre yapılandırılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin toplanması, analizi ve yorumlanmasında nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın deseni ise karma yöntem desenlerinden biri olan zenginleştirilmiş desendir. Araştırma 2013-2014 akademik yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi sınıf öğretmenliği bölümü üçüncü ve dördüncü sınıflarında öğrenim gören 425 öğrenci; örneklemi ise uygun örnekleme tekniği ile seçilen ve aynı üniversitede öğrenim gören 378 üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarını nitel verilerle desteklemek için örneklem grubundan ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilen 12 öğretmen adayı ile mülakat yapılmıştır. Araştırma verileri“İlkokuma-Yazma Öğretimi Öz Yeterlik Ölçeği”ve yarı yapılandırılmış mülakat formu ile toplanmıştır. Araştırma verileri SPSS istatistik paket programı ve sürekli karşılaştırma metodu kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının öz yeterliklerinin yüksek seviyede olduğu; kız öğretmen adaylarının erkek öğretmen adaylarına göre İ.O.Y.Ö.'nde daha yüksek bir öz yeterlik inancına sahip oldukları; sınıf öğretmenliği bölümü üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan öğretmen adayları arasında İ.O.Y.Ö.'ne ilişkin öz yeterlikleri arasında anlamlı bir farkın bulunmadığı; öğretmen adaylarının öz yeterlik inançlarının uygulama yapamama eksikliğinden dolayı olumsuz etkilendiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarınınİ.O.Y.Ö.'de öz yeterlik inançlarını artırmak için; onlara uygulama yapma fırsatlarının sunulması, öz yeterlik inançlarını olumsuz etkileyen faktörlerin belirlenip ortadan kaldırılması, erkek öğretmen adaylarının ve lisans dördüncü sınıf öğrencilerinin öz yeterlik inançlarını arttırıcı etkinlikler yapılması önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination to Self Efficacy Beliefs of Primary Education Teacher Candidates Related to Teaching of First Reading and Writing The aim of this research is to determine self efficacy beliefs of primary education teacher candidates related to teaching of first reading and writing. It has been examined selfefficacy of teacher candidates and views of teachers related to teaching of first reading and writing in this research. Research is structured according to model of survey in the descriptive type. In the collection, analysis and interpretation of the data“mix method”which was a combination of quantitative and qualitative research methods was used. The pattern of research is enriched pattern one of the mixed methods. Research was carried out in the academic year 2013-2014 the Karadeniz Technical University. 425 students studying education of primary teacher in the grade third and fourth in the Faculty of Fatih Education, Karadeniz Technical University consist of the population of research. The sample consists of 378 third and fourth grade students studying at the same university, selected the appropriate sampling techniques. It was conducted interviews with 12 teachers selected criteria of sampling from the sample group to support results of research through the qualitative data. The data of research was collected by semi-structured interview form and“Self-Efficacy Scale for Teaching First reading-writing”developed by the researcher. The data of research was analyzed using SPSS statistical software and constant comparison method. According to the results of research, self-efficacy of teacher candidates is high level; female teacher candidates have higher self-efficacy beliefs in the terms of teaching first reading and writing than male teacher candidates; there wasn't a significant difference between the third and fourth grade teacher candidates studying teacher of primary education related to self efficacy of first reading and writing; self-efficacy beliefs of teacher candidates are adversely affected due to lack of inability to practice. To be able to enhance self-efficacy beliefs of teacher candidates; opportunities to practice should be provided for teacher candidates; the factors influenced self-efficacy beliefs negatively should be determined and eliminated; male teacher candidates and fourth grade students should made activities for their self-efficacy.