İlkokul 2. sınıf hayat bilgisi dersinin drama yöntemi ile öğretimine ilişkin bir uygulama önerisi
An application proposal for the use of drama method in teaching 2nd grade life science courses
  1. Tez No: 381131
  2. Yazar: DERYA AV HARTUÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretim, öğrenme, öğretmen, öğrenci, yapılandırmacı yaklaşım, Hayat Bilgisi dersi, drama yöntemi, drama, teaching, learning, teacher, student, constructivist approach, social studies lesson, drama method, drama
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada ilkokul öğretmenlerinin 2. Sınıf Hayat Bilgisi ders konularını drama yöntem ve tekniklerini kullanarak daha etkili bir şekilde işleyebilmeleri için bir uygulama önerisi ortaya konulmuştur. Kullanılan yöntem ve tekniklerin, çocukların eğitim ve öğretim hayatındaki ve Hayat Bilgisi ders programının içeriğindeki yeri ve önemi betimlenmiştir.Araştırmada alan yazın tarama ile drama ile ilgili yazılmış tez, makale, kitap v.b. yazılı basılı kaynaklar taranarak yarı yapılandırılmış form ile toplanan öğretmen görüşleri ışığında 2014-2015 eğitim öğretim yılı için hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 2. Sınıf Hayat Bilgisi ders kılavuzundaki“Okul Heyecanım”,“Benim Eşsiz Yuvam”ve“Dün, Bugün, Yarın”temalarındaki konular ele alınarak dramadaki tekniklerin uygulanması ile ilgili ders planları hazırlanmıştır.Çalışma sonucunda hazırlanan ders planları alınan öğretmenlerin görüşlerine de dayanarak sonuçlar alan yazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to put proth an proposal in order tol et primary school teachers teach the social studies lesson course subjects more effectively by using drama methods and techniques. It is desired the place and importance of the used methods and the techniques in children's education and training lives and in the contents of social studies lesson schedule.In the research; the lesson plans related to application of the techniques in drama will be prepared by considering the subjects in“My School Excitement”,“My Nonesuch Family”and“Yesterday, Today, Tomorrow”themes in Social Studies Lesson guide of the 2nd class ( which has been prepared for 2014- 2015 school year and approved by Ministry of National Education) in the light of form semi-structured by literature scanning and scanning of thesis, articles, boks and similar documentary printed references and of gathered teacher opinions. Based on the opinions of the teachers- whose lesson plans prepared at the end of the research has been taken-, the results will be discussed in the light of literatures.