Lise öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
A study on the high school students' subjective well-being levels in terms of some variables
  1. Tez No: 381132
  2. Yazar: GAMZE ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, Lise Öğrencileri, Subjective Well-Being, High School Students
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı; lise öğrencilerinin öznel iyi oluşlarının cinsiyet, sınıf düzeyi, yakın arkadaş sayısı, kardeş sayısı, anne-baba eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, algılanan akademik başarı düzeyi, algılanan anne-baba tutumu değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin saptanması ve öznel iyi oluş düzeyleri ile denetim odağı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modeli ile yürütülmüş olan bu araştırmanın evrenini 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında İzmir İli Konak ilçesinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 11 Anadolu Lisesinde okuyan 5400 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem alma yoluna gidilerek tabakalı örneklem seçme yöntemi kullanılmıştır. 426 öğrenci ile yürütülmüş olan çalışmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Öznel iyi Oluş Ölçeği (Lise Formu)”ve“Kontrol Odağı Ölçeği”ile toplanarak SPSS 20 paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizinde ise frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Bağımsız Gruplar t-testi, Mann Whitney U-testi, Kruskal Wallis H-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelâsyon Katsayısı analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre lise öğrencilerinin öznel iyi oluşlarının algıladıkları akademik başarılarına göre anlamlı farklılığın olduğu; cinsiyet, sınıf düzeyi, yakın arkadaş sayısı, kardeş sayısı, anne-baba eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi, algılanan anne-baba tutumu değişkenlerine göre farkın anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin öznel iyi oluş düzeyleri ile denetim odağı arasındaki ilişki incelenmiş ve lise öğrencilerinin öznel iyi oluş düzeyleri ile denetim odağı düzeyleri ve siyasal kontrol dışındaki diğer alt boyutları arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether personal traits of high school students such as gender, grade, number of close friend, number of brother, mother education level, father education level, family income state, perceived academic achievement and perceived parents' attitude have a significant effect over their subjective well-being or not and to investigate the relationship between high school students' subjective well-being and locus of control. The population of this relational survey research consists of 5400 students who study at 11 Anatolian High Schools connected the provincial directorate for national education in Konak central district in İzmir province in 2013-2014 academic year. In this study, stratified sampling method was utilized for sampling, and the research was carried out with 426 participants. The data collected with“Personal Information Form”,“Subjective Well-Being Scale”and“Locus Of Control Scale”was analyzed with SPSS 20 software. For data analysis, frequency, percentage, median, Standard deviation, independent samples t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA and Pearson Correlation Coefficient were used. According to the results obtained from the research it was found that while there is statistically a meaningful significance between sudents' subjective well-being and perceived academic achievement there isn't a meaningful significance in terms of the traits such as gender, grade, number of close friend, number of brother, mother education level, father education level, family income state and perceived parents' attitude. Finally, the relationship between high school students' subjective well-being level and locus of control level was investigated. According to the results it was found a positive and meaningful relation between high school students' subjective well-being and locus of control. Moreover it was found a positive and meaningful relation between high school students' subjective well-being and the sub factors except political control of locus of control scale, too.