90'lı yıllardan günümüze harem konulu roman kapaklarının biçim ve içeriği üzerine bir inceleme
A formal and contextual study on the novel covers on harem from the 90s to the present
  1. Tez No: 381141
  2. Yazar: GÜLSÜM BERDAN EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇINLA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kitap Kapağı, Harem, Tipografi, Book Cover, Harem, typography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüz dünyasına baktığımızda sürekli tüketen bir yapının oluşturulduğunu görürüz. İstenilen çoğunluktaki alıcıya ya da hedef kitleye ulaşmada ise grafik tasarım kullanılmaktadırYüzyıllardır insan hayatında son derece önemli bir yeri olan kitap, çok büyük kitlelere seslenebilmektedir. Tanıtım ve reklam amaçlı bir grafik tasarım ürünü olan kitap kapakları, kitabın hem ambalajı hem de hedef kitleyle ilk iletişimi kuran, kitabın kimliğini oluşturan öğesidir. Aynı zamanda kitap kapağı, kitabın içeriğini okuyucuya taşıyan bir iletişim aracıdır. Bu nedenle bir kitabın kapak tasarımı grafik tasarım sorunu olarak ele alınır. 90'lı yıllardan günümüze harem konulu roman kapak tasarımlarının biçim ve içerik yönünden incelendiği bu araştırmada, öncelikle kitabın tarihçesinden başlanarak kitabın fiziki yapısı, ciltleme çeşitleri ve tasarım ekstralarına değinilmiştir. Ayrıca kitap kapağı ve Türkiye'de kitap kapağının tarihsel süreçteki gelişimi incelenmiştir. Daha sonra kitap kapağı tasarımının temellerini oluşturan, grafik tasarım ilke ve elemanlarına, tasarımda görsel ve tipografi kullanımına değinilmiştir. Osmanlı'da harem, haremin fiziki yapısı ve harem teşkilatının incelendiği çalışmada son olarak 90'lı yıllardan günümüze harem konulu roman kapaklarının ortak özellikleri dikkate alınarak 10 başlıkta incelenmiştir. Harem konulu roman kapak tasarımlarının içeriği yansıtması yönünden biçimsel özelliklerinin incelendiği araştırmada; grafik tasarım ilke ve elemanları doğrultusunda tipografi ve görsellerin biçim ve içerik ilişkisini yansıtması yönünden incelenip nitel bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Harem konulu roman kapaklarındaki görsel öğeler ve tipografinin Osmanlı Harem içeriği ile uyumlu olduğu, grafik tasarım ilke ve elemanları doğrultusunda görsel iletişimin sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When we look at the world today we see the creation of a structure that constantly consuming.Graphic design is used to reach the required majority of receiver or audience. The book which is an extremely important place in human life for centuries, may appeal to a very large audience. Graphic design book covers that are products for promotion and advertising are the packaging of the book as well as establishing the first contact with the target audience,and it is the element that create the identity of the book. At the same time, the book cover is means of communication that convey the book's content with the reader. Therefore, a book cover design is discussed as graphic design problem. At this study, it is examined the book cover designs on the harem in terms of form and content from the 90s to the present, starting from the history of the first book ,book's physical structure, binding types and design extras are mentioned.In addition, book covers and the book covers historical process of development in Turkey is examined.Then it is referred to the graphic design principles and elements that create the basis of book cover design and the use of images and typography at the design.Harem at Ottoman is studied at 10 titles, including the physical structure of the harem, the study of harem organization and considering the common features of the novel cover from the 90s to the present. Researching the reflection of the content of book cover design of the harem novels ,it is examined a qualitative study, in line with the principles and elements of graphic design, reflecting the relationship between form and content of the visual and the typography. It is observed that visual elements and typography in book covers of novels on Harem are compatible with the contents of Ottoman Harem and provide the visual communication in line with the principles and elements of graphic design