Ortaöğretim düzeyinde, kavrama testlerine dayalı bir ispat öğretim uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluation of comprehension test application based on the proof teaching in secondary education
- Tez No: 381148
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIKHAN UĞUREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İspat, ispat öğretimi, ispatın kavranması, ispat kavrama testi, eylem araştırması, matematik eğitimi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaöğretim öğrencilerine yönelik yapılan, ispat kavrama testlerine dayalı bir öğretim uygulamasının değerlendirmesidir. Araştırma nitel araştırmanın eylem araştırmacı desenine göre tasarlanmıştır. Katılımcılar, Zonguldak ilinde yer alan bir lisenin 11. sınıfında öğrenim gören yirmi öğrencidir. Toplanan veriler beş gruptan oluşmaktadır. Birinci grup, uygulama öncesinde bireysel olarak yapılan, üç sorudan oluşan serbest yazma etkinliğidir. İkinci grup, çalışmanın temel dayanağı olan ispat kavrama testleridir (İKT). İKT; ilk kez Houston (1993) tarafından ortaya konmuş, Conradie ve Firth (2000) tarafından geliştirilmiş ve Yang ve Lin (2008) tarafından uyarlanmıştır. Bu çalışma kapsamında, ortaöğretim 11. sınıf geometri öğretim programı (MEB, 2010) 2. ünitesi olan dörtgenler ünitesinde yer alan 2. ve 3. kazanımına yönelik beş adet İKT geliştirilmiştir. Her hafta bir tane İKT uygulanmış ve toplam beş haftalık bir öğretim süreci gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler Yang ve Lin (2008) tarafından belirlenen dört, ispat kavrama seviyesi ve beş esasa uygun olarak analiz edilmiştir. Seviyeler; temel seviye, parçaları tanıma, parçaları zincirleme ve kapsülleme şeklindedir. Öğrencilerin İKT'de yer alan sorulara verdikleri cevaplar düşük (0), orta (1) ve yüksek (2) olacak şekilde puanlanmıştır. Son olarak puanların yüzdesi alınarak her bir ispat kavrama seviyesinde gerçekleşen kavrama yüzdesi ortaya konmuştur. Yapılan analiz sonucunda öğrencilerin temel seviyede iyi kavrama gerçekleştirdikleri ancak sonraki kavrama seviyelerinde gösterdikleri kavrama düzeyinin düştüğü görülmüştür. Üçüncü grup olarak uygulamanın başlangıcında kullanılan serbest yazma etkinliği tekrarlanarak, öğrencilerin süreç sonunda ispatlara yönelik fikirlerindeki değişiklikler ortaya çıkarılmaya çalışmıştır. Yapılan analiz sonunda, öğretim uygulaması sonunda öğrencilerin ispat ve ispatlamaya yönelik görüş ve duygularında olumlu yönde değişim olduğu görülmüştür. Dördüncü grup, her bir İKT uygulamasından sonra bir tane ve süreç bitiminde tüm sürece yönelik bir tane olmak üzere toplam altı adet öğretmen günlüklerini içermektedir. Eylem araştırması yöntemine uygun olarak geliştirilen günlükler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Veriler; süreçte ortaya çıkan sıkıntılar, sıkıntılara uygulanan öğretmen müdahaleleri ve müdahalelerin sürece yansımaları şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Son veri grubu süreç sonunda öğrencilerle yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmelerdir. Yapılan görüşmeler kayıt altına alınmış ve transkript edilmiştir. Yöneltilen sorular, İKT yapısına yönelik olanlar ve öğretim sürecine yönelik olanlar şeklinde iki gruptan oluşmaktadır. Yapılan analiz sonunda öğrencilerin İKT yapısını kavradıkları ve büyük bir çoğunluğunun İKT'lerine dayalı öğretim uygulamasından memnun oldukları görülmüştür. Bununla birlikte İKT'lerinde kullanılan ispatlarda son seviye olan kapsülleme seviyesinde yeterli kavrama düzeyine ulaşılamamış, temel seviye ve parçaları tanıma seviyesinin kavranma düzeylerinde ise anlamlı bir artış elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is evaluating a teaching practice based on proof comprehension tests for high school learners. The study has been patterned on action research pattern of qualitative research. The participants are twenty students of eleventh grade at a high school in Zonguldak province. Collected data consist of five groups. The first group is the individual free writing activity including three questions before the practice. The second group is Proof Comprehension tests (PCT), basic resource of the study. PCT; first stated by Houston (1993) and improved by Conradie & Firth (2000) and finalized by Yang & Lin (2008). In the scope of the study, five pieces of PCT for which the second and third acquisition in rectangular unit of the curriculum (MNE, 2010) for eleventh grade high school students were improved. Five weeks of teaching process was carried out by putting in practice a PCT once a week. Gained data was analysed accordingly with the four proof comprehension level and five principles determined by Yang & Lin (2008). These levels were indicated as“Surface, Recognizing elements, Chaining elements, and Encapsulation”. The students' answers of the questions in PCT were graded as poor (0) moderate (1) good (2). Finally, the comprehension percentage of each proof comprehension level was presented by getting the percent of points. As a result of the analyses it is seen that the students have performed well comprehension in surface, on the other hand their comprehension degree in other levels gets lower increasingly. XVI As the third group, students' change of mind, at the end of the process, regarding proof and was tried to be revealed by repeating the free writing activity at the beginning. As a result of the analysis, at the end of the practiced teaching process, it was seen that Students' perception about proof and proving had changed positively. Fourth group includes six teachers' diaries; one of them is done shortly after each PCT and the other is for the whole process at the end of the period. The Diaries, improved in conformity with the action research method were analysed by content analysis method. The data were categorized such as; difficulties during the process, teachers' struggles to cope with difficulties and the reflection of these struggles to the process. The last data group is semi-structured interviews with the students at the end of the process. The interviews were recorded and transcripted. The oriented questions consist of two groups as intended for PCT structure and the other is intended for teaching process. As a result of the analysis it has been seen that the students comprehended the structure of PCT and great majority of them were also satisfied by the teaching practice based on PCT. Key words : Proof, Proof teaching, Proof Comprehension, Proof Comprehension Test, Action Research, Mathematics education