Liderlik tarzlarının, çalışanların bağlılık seviyesi ve performansına etkisi:Başakşehir Belediyesinde bir uygulama
The impact of leadership styles on the commitment and performance level of employees: An application on Basaksehir Municipality
- Tez No: 381152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tarzları, Örgütsel Bağlılık, ÇalıĢan Performansı, Leadership Styles, Organisational Commitment, Employee Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez çalışmasında, Başakşehir Belediyesinde görevli çalışanların, kurumlarına olan bağlılıkları ve performansları üzerinde, lider personelin sergiledikleri görev ve insan odaklı liderlik tarzlarının etkileri araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca örgütsel bağlılık boyutlarının çalışanların performansı üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Bu amaçla, literatür taraması yapılmış ve birinci bölümde liderlik ile ilgili kavramsal çerçeve oluşturulmuş, liderlik ve lider kavramı, liderlikte güç kaynakları, liderlik teorileri ve liderlik tarzları açıklanmıştır. İkinci bölümde yer alan örgütsel bağlılık ile ilgili kavramsal çerçevede, örgütsel bağlılığın tanımı ve önemi, göstergeleri, örgütsel bağlılık ile ilgili temel kavramlar, örgütsel bağlılık boyutları, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler ile örgütsel bağlılığın sonuçları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde çalışan performansı ile kavramsal çerçeve oluşturulmuştur. Oluşturulan bu çerçevede, insan kaynakları yönetimi kavramı ve hedefleri, performans kavramı ve önemi, performans değerlemenin tanımı ve sonuçları açıklanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında araştırmanın amacı, kapsamı, evreni ve örneklemi, araştırmanın modeli ve hipotezleri, kullanılan ölçüm araçları, kullanılan istatistiki analizler, araştırmanın sınırlılıkları, korelasyon ve hipotez testlerine yönelik regresyon analizi bulguları verilmiştir. Likert tipi ölçek kullanılarak oluşturulan bir anket Başakşehir Belediyesi'nde 16 farklı birimde ve 15 ayrı pozisyonda görevli kamu çalışanlarından oluşan 163 çalışana uygulanmıştır. Uygulanan anket sonuçları SPSS 16 paket programı ile analiz edilmiştir. Görev ve insan odaklı liderlik tarzlarının çalışanların bağlılık seviyesi ve performansı üzerine olan etkileriyle, bağlılık boyutlarının performans üzerindeki etkileri analiz edilirken, uygulanan anketlere faktör, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları, tablo haline getirilmiş ve yorumlanarak sonuçlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda, görev odaklı liderlik tarzlarının, devam ve normatif bağlılığa yüksek düzeyde, duygusal bağlılığa ve çalışan performansına orta düzeyde etki ettiği, insan odaklı liderlik tarzlarının duygusal bağlılık ve çalışan performansına yüksek düzeyde, normatif bağlılığa orta düzeyde etki ederken, devam bağlılığı üzerinde bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Örgütsel bağlılığın çalışanların performansına etkisinde ise duygusal bağlılık dışında, etkili olan bir örgütsel bağlılık boyutunun olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study investigates the impacts of the task- and people-oriented leadership styles which leader staff exhibit on the organisational commitment and performances of the employees at the Başakşehir Municipality. The study also examines the impact of organisational commitment levels on the performance of employees. To that end, the literature review was conducted, and conceptual framework was constructed in relation to leadership as well as that explanations were made for the terms of leadership and leader, power sources for leadership, leadership theories and leadership styles in chapter one. Considering the conceptual framework related to organisational commitment stated in chapter two, a definition was employed for organisational commitment, and explanations were given for its importance and indicators in addition to basic concepts related to organisational commitment, organisational commitment levels, the factor affecting organisational commitment and the results of organisational commitment. The conceptual framework was established for the performance of employees in chapter three of the study. The given framework accounts for the concept and objectives of human resources management, the concept and importance of performance and the definition and results of performance appraisal. The implementation chapter of the study covers the objective, scope, population and sampling of the research and research model and hypotheses, measurement tools, statistical analyses and limitations to the research as well as the findings of the regression analysis intended for correlation and hypothesis tests. A survey study prepared through using Likert-type scale was applied to 163 employees consisting of the public servants engaged in 15 different positions from 16 different units at the Başakşehir Municipality. The results of the survey applied were analyzed through SPSS 16 program. Factor, correlation and regression analyses were applied to the survey studies while analyses were conducted for the impacts of the task- and people-oriented leadership styles on the commitment level and performances of employees as well as the impacts of commitment levels on performance. The analysis results were tabularised and interpreted with the aim of achieving the results. As a consequence of the research, it was found that task-oriented leadership styles have high and moderate levels of impact on continuance and normative commitment, and emotional commitment and employee performance respectively although people-oriented leadership styles have high and moderate levels of impact on emotional and employee performance, and normative commitment respectively, but do not have any impacts on continuance commitment. It was observed that there are no effective levels of organisational commitment except for emotional commitment with regard to the impact of organisational commitment on employee performance.