Kamu yönetiminde yeni yaklaşımlar bağlamında yerel yönetimler
The local administrations within the context of new approaches in public management
- Tez No: 381151
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAATTİN FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, İl Özel İdaresi, Belediye, Public Administration, Local Goverment, Provincial Administration, Municipal
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son yıllarda dünyada her alanda yaşanan hızlı gelişmeler, kamu yönetimi alanında da etkisini açıkça göstermekte, yönetilenlerin kamu yönetimi anlayışında ve kamu yönetiminden beklentilerinde belirgin değişimler gözlenmektedir Kamu yönetimi sisteminin bel kemiğini oluşturan yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması, ülkemiz için önemli bir adımdır. Yerel yönetimler; demokrasinin gelişimi, yerel siyaset, katılım, özerklik gibi ilkelerin hayata geçirilmesi bakımından önem teşkil etmektedir. Günümüzde yerel yönetimler, ülkelerin çoğunda, anayasa ile düzenlenmiş, demokratik ve özerk kuruluşlar olma özelliği ile ülkelerin yönetim sistemleri içerisinde her geçen gün ağırlıklarını arttırmaktadırlar Türkiye'de de yönetimlerin güçlü ve etkin birimler olması için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Zaman içerisinde yerel yönetimlerin demokratikleşmesine ilişkin birçok düzenleme yapılmış ise de başarıya ulaşıldığı söylenemez. Ancak son dönemde, özellikle Avrupa Birliği'ne tam üyelik görüşmelerinin yoğunlaştığı bir süreçte, yerel yönetimlerin demokratikleşmesine yönelik ciddi reform çalışmaları gündeme gelmiş ve bu alanda birçok yasal düzenlemeye gidilmiştir. Bu çalışmaların içinde en önemlileri ise 04.03.2005 tarih ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 03.07.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu, 10.07.2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 12.11.2012 tarih ve 6360 sayılı Yeni Büyükşehirlerin Kurulması ve Büyükşehir Sınırlarının Genişletilmesi ve İl Özel İdarelerinin Kaldırılması Kanunlarıdır. Bu çalışma yeni yaklaşımlar bağlamında kamu yönetiminde dönüşümü açıklarken, Kamu yönetimi sisteminin bel kemiğini oluşturan yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması, 2004'e kadar yapılan reform çalışmaları ve sonrasında yapılan düzenlemeler; yerel yönetimler konusunda ne kadar yol kat edildiği, eski yönetim anlayışından ne kadar farklılaştığı ve yönetimin işleyişinin ne ölçüde değiştiği sorularına kaynaklık etmektedir. Çalışmanın sonuçlarına göre, kamu kurumu ve toplum arasındaki işbirliği sayesinde hizmetlerin sunulduğu alan genişlemiş, kamu kurumlarının daha şeffaf ve daha açık bir şekilde idare edilmesi, işbirliği, hesap verebilirlik mekanizmaları oluşturularak kamu kurumunun yönetim kapasitesi artırılmış, ağır ve kural odaklı çalışan kamu kurumunun vatandaşın ihtiyaçlarına daha duyarlı hale gelmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
There is a rapid development in all areas in the world in recent years, it clearly shows influence in the field of public administration, in the understanding of people and their expectations of who have governed in the public management they have observed significant changes Forming the backbone of the public administration system of localgovernment restructuring is an important step for our country. Local governments are very important for developing democracy, local politics, participation and the implementation of the principles of autonomy. Today, local governments,in most of the countries, organized by the constitution, the country democratic and autonomous organizations within the management system are increasing its weight with each passing day. Various actions had been undertaken to get administrations more powerful and effective in Turkey. Although over time there have been many regulations for democratization of local administrations it can't be said they were succesful. However, recently, especially during the intensification of full EU membership talks, some serious reform actions for the“democratization of local administrations”issue showed up back on agenda and many legal regulations are passed.The most important ones of those regulations are the“Special Provincial Administraion”act dated 04.03.2005 and numbered 5302, the“Municipality”act dated 03.07.2005 and numbered 5393, the“Large City Municipality”act dated 10.07.2004 and numbered 5216, the“Establisment of New Large Cities”, the“Extension of Large City Borders”and the“Abolishment of Some Special Provincial Administraions”acts dated 12.11.2012 and numbered 6360. While explaining the transformation of public administration in the“new approaches”phenomenon this study acts as a source for the questions of the“reorganization of local administrations which forms the back bone of public administration system”, the“reforming works and the regulations undertaken afterwards until 2004”, the“distance traveled on the way about the local administrations issue”, the“way management takes place”and the“amount it's changed and differed from the old approach”. According to the conclusions of the study, the extension of the field of public service as a result of cooperation between people and state institutions, more open and transparent management of the state institutions, the state institutions' management abilities increasing by cooperation and forming accountability mechanisms, their slow and rules focused work becoming more sensitive to the needs of citizens are achieved.