Türkiye'nin iran politikası (2002-2013)
Turkey's İran poli̇cy (2002-2013)
- Tez No: 381166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, AK Parti, İran, Dış Politika, Milli Görüş, Mut'a, Turkey, AK Party, Iran, Foreign Policy, National Opinion, Mut'a
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
2002 yılında gerçekleştirilen Genel Seçimler sonucu Milli Görüş çizgisindeki siyasilerin ağırlıkta olduğu, liberal ve muhafazakâr kişiler tarafından kurulan AK Partinin iktidara gelmesinden sonra Türkiye'nin İran politikası ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Çalışmada; İran'ın tarihçesi, ekonomik, sosyal, coğrafi ve siyasal özellikleri literatür taraması ile bilimsel olarak aktarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmanın amacı ise; ortak kültürel ve dini değerlere sahip olduğumuz İran ile ilişkilerimizin AK Parti iktidarı dönemindeki politikalara göre gelişiminin belirlenmesidir. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda; İran İslam Devrimi sonrası durulan ve gerileyen Türkiye-İran ilişkilerinin AK Parti iktidarları döneminde Türkiye'nin dış politika bağlamında Müslüman ülkeler ve özellikle İran ile geliştirilmesi yönünde önemli aşamalar kaydedildiği, ancak 2011 yılında Suriye'de yaşananlara Türkiye'nin tepki göstermesi, İran'ın ise Suriye yanlısı politikaları sebebiyle kısa bir süreliğine gerilemiş gibi gözükse de aslın da arka planda ilişkilerin artarak devam etmekte olduğunu söyleyebiliriz. Yine bilgiler doğrultusunda, AK Parti içerisindeki İslamcı unsurların partinin dış politikasında ve özellikle İran politikasında belirleyici ve etkin bir role sahip olduğu ve İran ile ilişkilere önem verdiklerini söylememiz mümkündür.
Özet (Çeviri)
In the General Elections in 2002 as a result of politicians dominated the line of National Vision, founded by people with liberal and conservative policy of Iran, and Turkey's AK Party came to power after the development of relations between the two countries is the subject of this study. In this study the history of Iran, the economic, social, geographical and political features of the scientific literature have been reviewed. The objective of this study was the common cultural and religious values that we have relations with Iran, based on the development of policies to determine the period of the AK Party government. Working according to the information obtained as a result of Iran after the Islamic Revolution in Iran and Turkey and declining emphasis Turkey's foreign policy in the context of relations between the AK Party came to power in Iran and the Muslim countries, and in particular recorded significant progress in the direction of development, but in 2011 Turkey's reaction to what happened in Syria show, it can be said that though it seems worsened for a short period, in the background their relationship continues to grow. However, based on the information Islamist elements within the party, the AK Party's foreign policy, and in particular to have an active role in Iranian politics and the decisive importance to relations with Iran is possible to say that they have.