Ortadoğu'da din referanslı terör örgütleri: Hizbullah ve El Kaide örnekleri
Comparison of shiite terrorist organization Hezbollah and sunni terrorist organization Al-Qaeda's action and discourse
  1. Tez No: 381167
  2. Yazar: ABDULKADİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Hizbullah, El Kaide, Terör Din, Şiilik, Selefilik, Ortadoğu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, Ortadoğu'da din referans alan terör örgütleri olan Hizbullah ve El Kaide'yi incelemektedir. Tezin ilk bölümünde, din ve terör kavramları üzerinde durulduktan sonra, söz konusu iki kavram arasındaki ilişkiye odaklanılmaktadır. İkinci bölümde, Şii kökenli Hizbullah terör örgütü hakkında ana hatlarıyla bilgi verildikten sonra, bu örgütün beslendiği dini referanslar, bu referansların örgütün söylemine ne ölçüde yansıdığı üzerinde durulmakta ve nihayet bahsedilen söylemler ile örgütün eylemleri arasındaki ilişki sorgulanmaktadır. Üçüncü bölümde ise, bu kez, selefi İslam akidesinden beslenen El Kaide hakkındaki temel bilgilerin sunulmasının ardından, bu örgütün beslendiği temel dini kaynaklar ve bunların örgütün söylemler ve eylemlerine etkisi incelenmektedir. Sonuç bölümünde ise İslam'ın iki farklı mezhebinden beslenen iki örgütün nasıl olup da teröre yöneldikleri tartışılmakta, örgütlerin söylem ve eylemlerindeki benzerlik ve farklılıklar karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the thesis, after defining the concepts of religion and terror, the relation between these two concepts will be the focal point. In the next section, general information will be provided about Shiite terrorist organization Hezbollah and then the religious sources this organization bases his ideas on will be handled. Later, how these sources are reflected in their discourse will be investigated. Lastly, the relation between the discourse and the activities of the organization will be compared. In the third part, some basic information will be presented about Al Qaeda which based its ideas to Salafi İslam notion. Then the religious sources that this organization makes use of and how these sources affected their discourse will be delved into. In the conclusion part, how these two organizations resorted to terrorism will be discussed and the similarities and the differences between the discourse and activities of these organizations will be compared. Key Words : Hezbollah, Al Qaeda, The terrorist Organizations, TerroristActions, Shiism, Salafism, Middle East