Foreign policy analysis and leadership style: An analysis of prime Minister Erdoğan's foreign policy towards the Middle East (2010-2013)
Dış politika analizi ve liderlik stili: Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'nin Orta Doğu'ya yönelik dış politikasının incelenmesi (2010-2013)
  1. Tez No: 364793
  2. Yazar: BRITTANY WOOD
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜGE AKNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türk dış politıkası, dış politika analizi, Liderlik Özellikleri Analizi, liderlik tarzı, kişilik özelliği, Recep Tayyip Erdoğan, Turkish foreign policy, foreign policy analysis, Leadership Trait Analysis, leadership style, personality traits, Recep Tayyip Erdoğan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 2002 yılında iktidara gelmesi ile birlikte Orta Doğu'ya yönelik Türk dış politikası ciddi bir değişime uğramıştır. Birbirini izleyen üç genel seçimden Erdoğanʼın güçlenerek çıkması ve başbakanlığını sağlamlaştırması iç ve dış siyasetteki etkisinin artmasına yol açmıştır. Bu bağlamda, çalışma önemli bir karar verici olarak Başbakan Erdoğan'ın Türk dış politikası üzerindeki etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Ayrıca tez Başbakan Erdoğan'ın kişilik özelliklerini ve liderlik tarzını Liderlik Özellikleri Analizi (Leadership Trait Analysis) yöntemini kullanarak sayısal (nicel) olarak incelemeyi ve bu özelliklerin Erdoğan'ın Türkiye'nin Suriye, İran ve İsrail ile ilişkilerini içeren dış politika kararlarını nasıl etkilediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma özellikle Türk Orta Doğu ilişkilerinin en yoğun etkileşim içinde olduğu 2010-2013 dönem üzerine odaklanacaktır. Sonuç olarak çalışma hem nicel hem de nitel yöntemler kullanarak Erdoğan'ın Türkiye'nin Suriye, İran ve İsrail'e yönelik dış politikası üzerindeki etkisini derinlemesine inceleyecektir.
Özet (Çeviri)
Since his election in 2002, Recep Tayyip Erdoğan and his Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi –AK Party) have transformed Turkish foreign policy particularly towards the Middle East. Upon consolidating his power as Prime Minister through three consecutive elections, Erdoğan has started to wield considerable political strength in both domestic and international politics. In this context, this thesis aims to complete an in-depth examination of the role of Prime Minister Erdoğan as the leading decision-maker in Turkish foreign policy. Moreover, it plans to quantitatively investigate the personality traits and leadership style of Erdoğan using Leadership Trait Analysis in order to determine how these factors influence his behavior in foreign policy decision-making. Three case studies are then presented to qualitatively assess how Erdoğan's personality traits and leadership style impact the Turkish government's policies regarding relations with Syria, Iran, and Israel. The temporal focus of this study is during the period of 2010-2013; a period in which the Middle East and Turkey experienced a sequence of events which have significantly altered the foreign relations of the region. By using both quantitative and qualitative approaches, the study aims to provide an in-depth analysis of how Erdoğan influences Turkish foreign policy, specifically towards Syria, Iran, and Israel.