Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundaki öğrenim gören bayan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyleri
Physical activity level of female students who educated Physical Education and Sports school in Ni̇ğde University
  1. Tez No: 381189
  2. Yazar: HALİL BORAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜÇHAN İRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Kuvvet, Beden Eğitimi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı, Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda öğrenim gören bayan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmaya 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda 3 farklı bölümde öğrenim gören (Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği= 90, Antrenörlük Eğitimi= 88 ve Spor Yöneticiliği= 43) 221 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcıların boy ortalamaları 1.64±0.16m., vücut ağırlığı ortalamaları 56.19±8.38 kg ve beden kitle indeksi ortalamaları 20.51±2.94 kg/m2 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi kullanılmıştır. Bunun yanında araştırmada katılımcıların ağırlık, boy, beden kitle indeksi (bki), sağ ve sol el pençe kuvveti, esneklik, yağ, anaerobik güç, kuvvet ve MET değerlerine ilişkin verileri alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Bunun yanında yapılan çoklu karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (One way Anova) ve varyansın kaynağını hesaplamak amacıyla da Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmada; ağırlık, boy, beden kitle indeksi (bki), esneklik, yağ yüzdesi, anaerobik güç bakımından öğrenciler arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmazken, sağ ve sol el pençe kuvveti, kuvvet ve MET değerleri açısından anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; fiziksel aktivite ve fiziksel özellikler bakımından antrenörlük eğitimi bölümü öğrencilerinin daha yüksek ortalamaya sahip oldukları ve en düşük ortalamaya sahip olan grubun ise spor yöneticiliği bölümü olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to determine the physical activity levels of female students who educated physical education and sports school in Niğde University 221 students whose height averages were 1,64±0,16 m., body weight averages were 56,19±8,38 kg and body mass index averages were 20,51±2,94 kg/m2, and who studied in 3 different departments (Teaching=90, Training=88, and Administration=43) at the School of Physical Education and Sports, Niğde University voluntarily participated in the research. Selected physical and physiological features (hand-claw power, back-leg power, sit-lie (flexibility), vertical jumping (anaerobic capacity) and body fat percentage tests as well as their demographical variables. Besides these, an International Physical Activity Questionnaire consisting of 7 questions were also applied. In the research which the data gained were analyzed by SPSS 18.0 demographical features of subjects participating in the sample groups and average values related to measurement results and definitive statistics of standard deviation values were calculated. While comparisons between the groups was evaluated by one way variance analysis (One way ANOVA), Scheffe test, one of multiple comparison tests, was used to find out which group or groups caused differences among the groups. It was found that there was no meaningful difference statistically between demographical variables (height, weight and hwi) of the participant groups (p>0,05).