Döl tutmayan inek ve düvelerde Penetrasyon Testi'nin kullanım olanakları
The Using possibilities of penetration test in repeat-breeder cows and heifers
  1. Tez No: 38120
  2. Yazar: İBRAHİM DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAZIM GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kan serumu, servikal mukus, Servikal Mukus Penetras- yon Testi, sperma, boğa, Blood sera, cervical mucus, Cervical Mucus Penetration Test, se men, bull
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Karacabey Tarım İşletmesinde yürütülen bu çalışmada, Servikal Mukus Pe- netrasyon Testi uygulanan döl tutmayan (Repeat Breeder) inek ve düvelerin, servikal mukus ile kan serum örneklerinde aglutinasyon reaksiyonu (spermatozoonkü melenmeleri) saptanması ve anılan olgunun spermatozoon motilite ve rnigrasyon değerleri üzerine olan etkisinin incelenmesi amaçlandı. Aynı boğanın dondurulmuş spermasıyla en az üç kez tohumlandığı halde ge be kalmayan 23' ü siyah beyaz alaca, 27' si esmer ırkı olmak üzere toplam 50 adet inek ve düve araştırmanın materyalini oluşturdu. Materyal olarak ayrılan inek ve düvelerin tohumlanmasında daha önce kullanılan dondurulmuş boğa sperması de neme grubu, daha önce tohumlamada hiç kullanılmamış dondurulmuş boğa sperması ise kontrol grubu olarak değerlendirildi. Döl tutmayan elli inekten alınan servikal mukus örneğinde deneme grubuyla yapılan test sonunda aglutinasyon reaksiyonu dokuzunda pozitif bulundu ve bun larda ortalama motilite ve rnigrasyon değerleri sırasıyla % 7.2 ve 1.85 cm. olarak saptandı. Oysa kontrol grubuna ait sperma ile yapılan test sonunda aynı örnekler de aglutinasyon reaksiyonu görülmedi ve ortalama motilite ve rnigrasyon değerleri sırasıyla % 8.8 ve 3.61 cm.olarak tespit edildi. 1Buna karşın deneme boğalarının spermaları ile yapılan testte aglutinasyon re aksiyonu negatif olarak saptanan 41 adet materyalin servikal mukuslarında ortala ma motilite ve migrasyon değerleri sırasıyla % 8.04 ve 3.31 cm. olarak bulundu. Ayrıca kontrol grubuna ait sperma ile yapılan test sonunda aynı örneklerde agluti nasyon reaksiyonu görülmedi ve ortalama motilite ve migrasyon değerleri sırasıyla % 11.34 ve 3.72 cm. olarak tespit edildi. Servikal mukuslarında aglutinasyon reaksiyonu saptanan materyalin kan se rum örneklerinde deneme grubu spermaları ile yapılan aglutinasyon reaksiyonu nun derecesi 1' inde kuvvetli, 2' sinde orta, 6' sında normal, ortalama motilite ve migrasyon değerleri sırasıyla % 31.1 ve 0.51 cm; kontrol grubuyla ise aglutinasyon derecesi 1' inde kuvvetli, 2' sinde orta, 6' sında normal, ortalama motilite ve migrasyon oranları sırasıyla % 27.7 ve 0.46 cm. olarak saptandı. Servikal mukuslarında aglutinasyon reaksiyonu saptanamayan 41 adet inek ve düvenin kan serum örneklerinde aglutinasyon reaksiyonunun derecesi deneme grubuyla T sinde kuvvetli, 14' ünde orta, 20' sinde normal, ortalama motilite ve migrasyon değerleri sırasıyla % 22.07 ve 0.63 cm.; kontrol grubuyla ise aglutinas yon derecesi 8 'inde kuvvetli, 18' inde orta, 15' inde normal, ortalama motilite ve migrasyon oranları sırasıyla % 20.85 ve 0.69 cm. olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE USING POSSIBILITIES OF PENETRATION TEST IN REPEAT-BREEDER COWS AND HEIFERS This trial was carried out at the Karacabey Stud Farm to detect the aggluti nation reaction in the cervical mucus and the sera of repeat breeder cows and he ifers and to determine the effects of this agglutination reaction on the spermatozo on motility and migration rates. Total of 50 cows and heifer, 23 of them were Black Pied and the rest were Brown Swiss, were used as material in this trial. Although they were insaminated at least three times with the frozen semen of the same bull, they were not concep- ted. Frozen bull semen used for the insemination of the cows and heifers formerly was referred as test and frozen bull semen wasn't used before was referred as control. As a result of agglutination test of the test group, 9 of 50 mucus samples col lected from repeat breeder cows, were found positive; average motility and migra tion rates were determined as 7.2 % and 1.85 cm. respectively. The agglutination test of controls were negative; average motility and migration rates were 8.8 % and 3.61 cm. respectively.Motility and migration values in the cervical mucus of 41 materials, of which agglutination reaction with the semen of test bulls was negative, were found as 8.04 % and 3.31 cm. respectively. Also, there were no agglutination reaction in the same samples in which test was made with semen of control group and average motility and migration values were found as 11.34 % and 3.72 cm. respectively. Degree of agglutination reaction, with the spermatozoa of test group, in sera samples of two material, of which agglutination reaction in the cervical mucus was positive, was found as severe, mild and normal in the 1, 2 and 6 cows,motility and migration values were 31.1 % and 0.51 cm. respectively. Degree of agglutination of the control group was severe in the 1, mild in the 2 and normal in the 6 cows; motility and migration values were 27.7 % and 0.46 cm. respectively. As a result, degree of agglutination reaction with test group were found as severe in the 7, mild in the 14 and normal in the 20 cows of which cervical mucus was negative for agglutination reaction and motility and migration rates of them were 22.07 % and 0.63 cm. Degree of agglutination reaction with controls was se vere in 8, mild in 18 and normal in 15; average motility and migration rates were 20.85 % and 0.69 cm. respectively.