Döl tutmayan (repeat breeder) ineklerde oksidan/antioksidan durum
Oxidant/antioxidant state in repeat breeder cows
  1. Tez No: 846461
  2. Yazar: SALİH ULUTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İnek, Oksidatif stres, Repeat breeder, Cow, Oxidative stress, Repeat breeder
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, gebe ve repeat breeder (RB) ineklerde oksidan ve antioksidan durum değerlendirildi. Bu amaçla 10 yaşından küçük, düzenli östrus siklusu gösteren, klinik olarak reprodüktif hastalık bulunmayan ve gebelik durumları ultrason yöntemi ile tespit edilen 3 veya daha fazla tohumlanıp gebe kalamayan (34 adet) ve gebe kalan (ilk 3 aylık dönem, 34 adet) olmak üzere toplam 68 adet Holstein ırkı ineklerden kan alındı. Plazma malondialdehit (MDA) düzeyleri, süperoksid dismutaz (SOD) aktiviteleri, total oksidan kapasite (TOK), total antioksidan kapasite (TAK), total ve native tiyol (TT ve NT) düzeyleri ile oksidatif stres indeksi (OSİ) ve dinamik tiyol/disülfit dengeleri (DD) belirlendi. Repeat breeder ve gebe inekler arasında plazma MDA düzeyleri, SOD aktiviteleri ile OSİ ve DD yönünden bir fark belirlenmezken, TOK ve TAK ile TT ve NT düzeylerinin RB ineklerde gebelere göre daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç olarak; oksidatif stresin güvenilir bir şekilde değerlendirilmesi açısından fizyolojik ve patolojik reaktif oksijen türlerinin konsantrasyonları ile birlikte oksidan ve antioksidanların statüsünün belirlenmesinin; döl tutmayan inekler oksidatif stres altında olduğundan, buna neden olabilecek faktörlerin araştırılıp elimine edilmesinin ve ayrıca bu hayvanların rasyonlarında yeterli miktarda antioksidan, mineral ve vitamin içeriğinin sağlanmasının yararlı olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, oxidant and antioxidant status in pregnant and repeat breeder (RB) cows were evaluated. For this purpose, blood was taken a total of 68 Holstein breed cows: repeat breeder (34) and pregnant (primer trimester, 34), less than 10 years old, inseminated 3 or more times; have a regular estrous cycle, do not have clinically reproductive disease, and whose pregnancy status is determined by ultrasound method. Malondialdehyde (MDA) levels, superoxide dismutase (SOD) activities, total oxidant capacity (TOC), total antioxidant capacity (TAC), total and native thiol levels (TT and NT) were determined in plasma obtained from blood. Oxidative stress index (OSI) and dynamic thiol/disulfide balance (DD) were calculated. While no difference was determined between RB and pregnant cows in terms of plasma MDA levels, SOD activities, OSI and DD; TOC and TAC and TT and NT levels were found to be higher in RB cows than in pregnant cows. In conclusion; determination of the status of oxidants and antioxidants along with the concentrations of physiological and pathological reactive oxygen species in order to reliably evaluate oxidative stress; since cows that do not fertilize are under oxidative stress, the factors that may cause this should be investigated, eliminated and it was also concluded that it would be beneficial to provide adequate amounts of antioxidants, minerals and vitamins in the rations of these animals.