Kent travmaları karşısında bir sanatçı tavrı olarak: Kendi kentine ağıt
The attitude of an artist against city traumas: Mourning the hometown
  1. Tez No: 381217
  2. Yazar: GÖKHAN EKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. NECLA RÜZGAR KAYIRAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Travma, Kent, Sivas, Zenofobi, Kurban, Art, Trauma, City, Sivas, Xenophobia, Victim
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Toplumlar arasında tarih boyunca egemenlik mücadeleleri daima var olmuştur. Özellikle demokrasi kültürünün tam manası ile yerleşemediği toplumlarda bu mücadele, güçlü olanın zayıf olanı kontrol etmeye, hatta yok etmeye çalıştığı bir boyuta dönüşebilir. Baskın grupların, zayıf gruplara karşı beslediği bu tahammülsüzlük duygusu yoğun bir hal aldığında ortaya ciddi insanlık trajedileri çıkabilmektedir. Zayıf grupların kültürlerini devam ettirmeleri, adalet aramaları, haklarını talep etmeleri ve yaşamaları baskın grupların kontrolüne tabidir. Şehirler kozmopolit insan gruplarının bir arada olduğu yerleşim yerleridir. Zenginlerle yoksullar, Hristiyanlarla Müslümanlar, dindarlarla ateistler, siyahlarla beyazlar, Sünnilerle Aleviler ve sayamayacağımız pek çok grup aynı şehrin içerisinde varlık gösterebilmektedir. Yoğunluklarına göre kimi zaman baskın, kimi zaman ise azınlık durumunda olan bu ve benzeri gruplar, yaşadıkları kentlerde büyük infiallerin yaşanmasına sebep olmuşlardır. Ve yine bu infialler çoğunlukla olayın meydana geldiği kentin adı ile hatırlanmaktadır. Örneğin; Halepçe Katliamı, Çorum Olayları, Dersim Olayları, Maraş Olayları ve Arakan Olayları gibi. Kent merkezli nefret suçlarından biri de, yakın çağda tanık olduğumuz 1993 Sivas Olayları'dır. Çalışmamızın çıkış noktasını da bu olay oluşturmaktadır. Travma sonrası sanatın etkili kullanımının getirdiği başarılar ve failler üzerinde sanatın yarattığı etki aşikardır.“Kendi Kentine Ağıt”adlı bu çalışma tanığı olduğum Sivas travmasına karşılık ortaya koyduğum çalışmalarıma yer vermekte ve bunların çözümlemeleri üzerine kurulmaktadır.
Özet (Çeviri)
EKEN, Gökhan.“The Attitude of an Artist Against City Traumas: Mourning the Hometown”, Artwork Study Report for Proficiency in Art, Ankara, 2015. There have always been many hegemony fights between the communities during the history. But this fight may gain a meaning where the powerful one beats and even, attempt to destroy the weak in communities in which democracy has not completely settled. When the intolerance that the domestic groups feed over the weak ones gets intense, horrible sceneries should arise. For weak groups, continuation of their own cultures, seeking the justice, demanding their rights, reproduction, and even breathing sometimes depend on the humor and consent of the domestic groups. Cities are the places where the cosmopolite human grups live together such group conflictions occur most evidently because they are not homogeneous formations when considered in the manner of hosted human groups. Rich and poor, Christians and Muslims, Sunni and Alevi, and many other groups can exist in the same city. Depending on the density, these groups become domestic or minority and this situation causes significant outrages in the cities they live, and mostly these outrages are remembered by the names of the cities where the outrages happened. For example Halabja Massacre, Çorum Massacre, Dersim Massacre, Maraş Massacre, and Arakan Massacre. One of city-based hate crimes which happened in the not too distant past is 1993 Sivas Massacre. This event forms the checkout point of my study. The success of the effective usage of art, and the art-sourced fear and perturbations of the perpetrators, after the trauma are evident. This study called“Mourning the Hometown”is included in the my works that I put forward and their analysis is founded upon about the trauma happened in my hometown.