Web tabanlı akran ve öz değerlendirme sistemi ile zenginleştirilmiş akran öğretiminin 7. sınıf rasyonel sayılar konusunda öğrencilerin başarı ve tutumlarının üzerine etkisi
Effect of peer instruction enriched by the web based peer and self assessment system on the achievement and attitude of the 7th grade students in rational numbers
  1. Tez No: 381224
  2. Yazar: OSMAN CEVAT YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMED SAİT GÖKALP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akran öğretimi, rasyonel sayılar, web tabanlı akran ve öz değerlendirme, Peer instruction, rational number, web based peer and self assessment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu araştırmanın amacı, web tabanlı akran ve öz değerlendirme sistemi ile zenginleştirilmiş akran öğretiminin 7. Sınıf Rasyonel Sayılar konusunda öğrencilerin başarı ve tutumlarının üzerine etkisini araştırmaktır. Rasyonel Sayılar Konusu Başarı Ölçeği, Rasyonel Sayılar Konusuna Yönelik Tutum Ölçeği, İnternet Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği ve Akran Öğretimi Gözlem Kontrol Ölçeği ölçme araçları olarak kullanılmıştır. Bu araştırma için Performans Ödevi, Performans Ödevi Değerlendirme Formu, Akran ve Öz Değerlendirme Sistemi, Akran ve Öz Değerlendirme Sistemi Kullanım Kılavuzu ve Akran Öğretimi Konu Kavrama Testleri de değerlendirme materyalleri olarak hazırlanmıştır. Bu araştırma, Ankara ili Keçiören ilçesinde yer alan yedi ortaokuldaki 472 yedinci sınıf öğrencisi ile birlikte 2013-2014eğitim sezonu birinci döneminde yapılmıştır. Yedi öğretmen ve her bir öğretmene ait ikişer sınıf çalışmaya katılmıştır. Rasyonel Sayılar Konusu Başarı Ölçeği, Rasyonel Sayılar Konusuna Yönelik Tutum Ölçeği, İnternet Kullanımına Yönelik Tutum Ölçeği öğrencilerin ön başarı ve tutum düzeylerini belirlemek amacıyla, uygulama öncesinde, ön-test olarak tüm gruplara yapılmıştır. Deney grubunda yer alan öğrenciler web tabanlı akran ve öz değerlendirmeyle zenginleştirilmiş akran öğretimi metoduyla ders işlerken, kontrol grubunda yer alan öğrenciler geleneksel matematik eğitimiyle ders işlemiştir. Tüm gruplardaki öğretim dokuz hafta sürmüştür. Bundan sonra, Rasyonel Sayılar Konusu Başarı Ölçeği, Rasyonel Sayılar Konusuna Yönelik Tutum Ölçeği, son başarı ve tutum düzeylerini belirlemek amacıyla tüm gruplara son-test olarak yapılmıştır. Betimsel istatistikler ön ve son testlerden elde edilen veriler kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar her bir değişkene ait verilerin dağılımının yaklaşık olarak normal olduğunu göstermiştir. Çok değişkenli kovaryans analizi (MANCOVA) çıkarımsal istatistik olarak kullanılmıştır. MANCOVA sonuçları deneysel gruplar lehine anlamlı başarı ortalaması farkı göstermektedir. Ancak, gruplar arasında rasyonel sayılar konusuna karşı tutum için anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research the effect of peer instruction enriched by web based peer and self assessment system on the achievement and attitude of the 7th Grade Students in Rational Numbers. Rational Numbers Achievement Scale, Attitude Scale on Rational Numbers, Attitude Scale on Internet Use and Peer Instruction Observation Control Scale were used as measurement tools. Performance Assignment, Performance Assignment Assessment Form, Peer and Self Assessment System, Peer and Self Assessment System User Guide and Peer Instruction Subject Comprehension Tests were prepared as assessment material for this study. This study was conducted in the first semester of the 2013-2014 academic year with 472 students of 7th Grade in seven secondary schools in the Keçiören district of Ankara. Seven teachers with two classrooms of each participated in the study. Rational Numbers Achievement Scale, Attitude Scale on Rational Numbers, Attitude Scale on Internet Use and Peer Instruction Observation Control Scale were administered to all groups as a pre-test before the application to define the prior achievement and attitude levels of students. Experimental group students were instructed by the peer instruction method enriched by web based peer and self assessment while control group students were instructed by the traditional mathematics instruction. Instructions in all groups lasted nine weeks. After that Rational Numbers Achievement Scale, Attitude Scale on Rational Numbers, Attitude Scale on Internet Use, and Peer Instruction Observation Control Scale were administered to all groups as a post-test to determine the final achievement and attitude levels of students. Descriptive statistics were conducted by using the data obtained from the pre and post tests. The results indicated that the distribution of data for each variable is approximately normal. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used as inferential statistics. MANCOVA results indicate significant achievement average difference in favour of test groups. However, no significant difference was found between the groups with respect to their attitude on rational numbers.