Okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin belirlenmesi
Preschool teacher candidates scientific process skills determination
  1. Tez No: 381227
  2. Yazar: İDRİS DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL KUNT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel süreç becerileri, bilimsel süreç becerileri testi, okul öncesi öğretmen adayı, Science process skills, science process skills test, pre-school teacher candidates
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerilerinin belirlenmesi ve bilimsel süreç becerilerine cinsiyet, öğrenim gördükleri sınıf seviyesi, öğrenim türü, mezun olunan lise türü, aile ekonomik durumu, anne ve baba eğitim durumu değişkenlerinin etkisini belirlemektir. Çalışma grubunun örneklemini 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 3.ve 4. Sınıf 138 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 32 çoktan seçmeli sorudan oluşan ve güvenirlik katsayısı (KR-20) 0.92 olarak hesaplanan bilimsel süreç becerileri testi kullanılmıştır. Bilimsel süreç becerileri testi bütünleştirilmiş süreç becerilerinden operasyonel (işlevsel) tanımlama, hipotez kurma, değişkenleri belirleme ve kontrol etme, verileri yorumlama, deney yapma alt boyutlarından oluşmaktadır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Okul öncesi öğretmen adaylarının bilimsel süreç becerileri testinden aldıkları puan ile değişkenler arasında yapılan bağımsız t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) sonucunda anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study pre-school teachers 'science process skills will be identified and scientific process skills, gender, education that grade level, learning type, graduated high school type, family economic status, parents' educational status variables to determine the effect. The sample of the study group in the 2013-2014 academic year Dumlupınar University Faculty of Education Pre-School Education section 138 teacher candidates studying in the 3rd and 4th Grade constitutes. As data collection tool developed by researchers and consists of 32 multiple-choice questions the reliability coefficient (KR-20) 0.92, calculated as the science process skills test. Test of integrated science process skills, process skills, operational (functional) definition hypotheses, identifying and controlling variables, interpreting data, conducting experiments consist of sub-dimensions. The data obtained were analyzed using SPSS software. Preschool teachers have received from the scientific process skills test scores between independent variables with the independent t-test and one-factor analysis of variance (ANOVA) was not a significant difference in the results.