Farklı öğretim deneyimine sahip fen öğretmenlerinin asitler ve bazlar konusundaki pedagojik alan bilgilerinin incelenmesi
Examining the pedagogical content knowledge of teachers who have different teaching experience about acids and bases
  1. Tez No: 381226
  2. Yazar: MUHARREM DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET UŞAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Asitler-bazlar, duygusal özellikler, entelektüel birikim, öğretim deneyimi, pedagojik alan bilgisi, Acids and bases, emotional characteristics, intellectual knowledge, pedagogical content knowledge, teaching experience
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı öğretim deneyimine sahip fen öğretmenlerinin asitler-bazlar konusundaki pedagojik alan bilgilerinin gelişiminin incelenmesidir. Araştırmada çoklu durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırma farklı öğretim deneyimine sahip altı fen öğretmeninin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların seçiminde, asitler-bazlar konusunu en az bir, üç ve on kez anlatmış olma ve çalışmaya katılmada istekli bulunma ölçütleri aranmıştır. Yüz yüze görüşme, video gözlem, pedagojik alan bilgisi değerlendirme formu, ders içi gözlem formu ve akademik takip formu çalışmada kullanılan ölçme araçlarıdır. Ölçme araçlarından elde edilen nicel verilerin güvenirliği istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Nitel verilerden elde edilen bulgularla farklı öğretim deneyimine sahip fen öğretmenlerinin pedagojik alan bilgilerine öğretim deneyimlerinin olumlu bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Mesleğinde deneyimli öğretmenlerin daha az deneyimli öğretmenlere göre asitler-bazlar konusunun öğretiminde pedagojik alan bilgilerinin daha iyi olduğu belirlenmekle birlikte öğretmenlerin çoğunda alan bilgisinin aktarımı ile ilgili sorunlar bulunmaktadır. Özellikle öğrenilmesinde güçlük çekilen konuların sözel, sayısal ve görsel yollarla sunulmasında ortak bir strateji bulunamamıştır. Pedagojik alan bilgisi bileşenlerinden biri olan öğrenciyi bilme ve tanıma konusunda öğretmenlerin önemli bilgi eksiklikleri tespit edilmiştir. Kavram öğretimi için önemli bir değişken olan öğrencilerin ön bilgilerinin ve asitler-bazlar konusundaki kavram yanılgılarının/hatalarının belirlenmesinde öğretmenlerin büyük çoğunluğunun bilgisinin eksik olduğu sonucuna varılmıştır. Deneyimli öğretmenlerin yeni başlayan öğretmenlere göre öğrencileri tanıma ve sınıf içi iletişim becerilerinde daha iyi düzeye sahip oldukları belirlenmiştir. Bununla birlikte, deneyimli öğretmenlerin başarıyı ölçme ve değerlendirmede az deneyimli öğretmenlere göre daha nitelikli materyaller ürettikleri belirlenmiştir. Entelektüel birikimleri yeterli düzeyde olan, duygusal özellikleri ile pozitif öğrenme ortamı oluşturan öğretmenlerin pedagojik alan bilgilerinin daha gelişmiş ve nitelikli olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuca göre öğretmenin entelektüel niteliği ve duygusal özellikleri pedagojik alan bilgisinin önemli bir bileşeni olduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde öğretmen yetiştiren kurumların öğretim programları, alan eğitimi araştırmacıları, öğretmenlerin çalıştığı okul yönetimleri ve eğitim politikasına yön verenler için somut önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the development of pedagogical content knowledge of science teachers with different teaching experience on acids and bases. Multiple case study method was used in the study. The research was carried out with the participation of six science teachers with different teaching experience. In the selection of participants, teaching the subject of acid and bases at least once, three and ten times, and being willing to participate in the study were the required criteria. Face to face interviews, video observation, form of pedagogical content knowledge, classroom observation form and academic follow-up forms are the assessment tools that were used in the study. The reliability of the data in measuring tools was tested by statistical package software. With the findings from qualitative data, it was determined that teaching experience of science teachers with different teaching experience has a positive impact on their pedagogical content knowledge. Although experienced teachers in the profession, compared to less experienced teachers, have better pedagogical content knowledge in teaching the subject of acid and bases, majority of the teachers have problems with the transmission of the content knowledge. Especially, for the subjects which are difficult to learn; a common strategy for the presentation of these subjects in verbal, numerical and visual ways could not be found. The teachers' lack of knowledge in knowing and recognizing the student, which is one of the components of pedagogical content knowledge, was identified. It was concluded that the majority of the teachers do not have enough knowledge in the determination of the students' prior knowledge and misconceptions/errors about acids and bases, which is an important variable for the teaching of the concept. It was identified that experienced teachers, compared to novice teachers, have a better level of recognizing the students and in-class communication skills. Besides, it was determined that experienced teachers produce more sufficient materials in assessment and evaluation of the success than less experienced teachers. It was found out that the teachers, who have adequate level of intellectual knowledge and constitutes a positive learning environment with emotional characteristics, have more advanced and qualified pedagogical content knowledge. According to this result, it was specified that the nature of the teacher's intellectual and emotional features are important components of pedagogical content knowledge. With the findings from the study, concrete proposals have been made for the curriculum of teacher training institutions, fields of education researchers, school managements and the ones who lead the educational policies.