İhraç kayıtlı teslimlerde katma değer vergisi iadesi ve muhasebe uygulamaları
Export registered delivery value added tax refund and accounting practices
  1. Tez No: 381264
  2. Yazar: MEHMET ALİ VERGİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN MERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Export, VAT, VAT Return, Export Incentives
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Günümüzde hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkeler açısından ihracat önemli bir konuma sahiptir. İhracat ülkelerin ekonomik rekabeti, dış ticaret dengesinin sürdürülebilmesi, döviz ihtiyacının karşılanması ve ekonomik kalkınmalarına destek olur. Birçok ülke dış ticarete önem vermekte ve ihracatçılara çeşitli destek ve teşvik sağlamaktadır. Ülkeler ekonomilerini daha rekabetçi kılabilmek ve ihracat hacimlerini arttırmak için ihracat sektörlerini AR-GE, Eğitim, kalifiyeli personel istihdamı, bazı vergilerin istisnaları, düşük faizli krediler gibi birçok farklı yoldan doğrudan veya dolaylı olarak ihracat sektörlerini teşvik etmişlerdir. İhracata yönelik vergi teşvikleri muafiyet, istisna, indirim, düşük vergi oranı ve vergi ertelemeleri şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Ülkemizde bu amaçla yapılan uygulamaların başında ihracatta KDV istisnası ve iadesi gelmektedir. Her ne kadar doğrudan bir teşvik olarak görünmese de, ihracat işlemlerinden doğan, yüklenilen KDV'nin iadesi ihracatçı şirketlerin teşvik edilmesinde önemli bir faktördür. KDV iadesi ihracatçıların uluslararası rekabetini ve finansal güçlerini arttırmak açısından önemli bir konuma sahiptir. Bu çalışmada, öncelikle genel hatlarıyla KDV kanunundan, ihracat tanımı, ihracat şekillerinden, ihracatta KDV istisnası, iade süreci ve muhasebe kayıtları üzerinde durulmuş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler; İhracat,KDV,KDV İadesi,İhracat Teşvikleri
Özet (Çeviri)
Exporting currently has critical position in view of both developing, and developed countries. Exporting contributes to the countries in terms of economic competition, sustainable balance of trade, provision of foreign currency needs, and economic growth. Many countries place emphasis on foreign trade, and provide numerous supports and incentives to the exporters. Countries have been inciting their export sectors, either directly, or indirectly, by various means of R & D, training, employment of qualified personnel, exemptions of certain taxes, so as to make their economies more competitive, and to increase their export volumes. Tax incentives intended for export may come forth in forms of exemption, deduction, low tax rates, and tax postponing. In our country, VAT exemption and return are the mainly practiced incentives in export. Despite not being seen as a direct incentive, return of the VAT arising from the export transactions, and being charged with thereafter, is an important factor in inciting the exporting countries. VAT return is important in increasing the international competitive and financial powers of the exporters. In this study, it has primarily been attempted to put general emphasis on, and thereby to explain the VAT law, definition of export, types of export, VAT exemption in export, and the return process, and accounting records thereof.