İşletmelerde hile tespitinin önemi ve ABC Hastanesinde bir uygulama
The importance of examining frauds in business entities and an aplication in ABC hospital
- Tez No: 381263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AZALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Finance, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hile incelemesi, Hata incelemesi, Suistimal incelemesi, Examining fraud, examining error, examining abuse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Globalleşen ve gelişen dünyamızda teknoloji hayatımızı bütünüyle etkisi altına almaktadır. İşletmelerde bu gelişmelerden payını almakta teknolojiyi en iyi ve en etkin biçimde kullanarak işlerini kolaylaştırma yoluna gitmektedir. Firmalar teknolojinin desteğiyle işlerini kolaylaştırırken bir taraftan da insan gücünü orantılı olarak yönetmek durumundadır. İşletmeler her ne kadar teknolojiyi kendi istekleri doğrultusunda yönetebilse de insan faktörünü yönetmek çok da kolay olmamaktadır. İnsanın olduğu her yerde yanlışlıkların olması muhtemeldir. Diğer bir deyişle işletmelerde insan unsuruna bağlı olarak hatanın, hilenin olması ve suistimalin yapılabilmesi olağan bir durumdur. Bu çalışma ile işletme yönetiminin, hata, hile ve suistimal ihtimalini en aza indirmek ve hile denetimi yapmak için hilelerin tür ve özelliklerini bilmeleri gerektiği anlatılmaya çalışılmıştır. Örnek uygulamada hastane işletmesinde yapılan hileler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology fully influences our lives in a globalizing and developing world. Business entities also get its share of these developments and they seek to make tasks easier by using the technology in the best and most effective way. While companies facilitate this with the support of technology, on the other hand, they need to manage their labor force in proportion to this. Although businesses are able to manage technology in accordance with their requests, it is not easy to manage human factor. So error, fraud and abuse are usual depending on human factor. In this study, it is explained that a business management should know kinds and proporties of frauds in order to minimize possibility of abuse, error and fraud and to audit fraud. In case study, frauds in a hospital entity are examined.