Performans karnesi- bankacılık sektöründe stratejik yönetim ve performans ölçüm sürecinde bir uygulama
Balanced scorecard- an application in banking sector in the process of strategic management and performance measurement
  1. Tez No: 381297
  2. Yazar: NUR ARZU ANAFARTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİĞİNÇE OKTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Performans Ölçümü, Performans Karnesi, Finansal ve Finansal Olmayan Göstergeler, Strategic Management, Performance Measurement, Balanced Scorecard, Financial and Non Financial Indicators
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Günümüzde rekabet koşullarının yoğunlaşması ile birlikte işletmelerin başarılı olabilmeleri etkin bir stratejik yönetim ve performans ölçüm sistemine sahip olmalarına bağlıdır. Doğru seçilmiş, işletme fonksiyonlarına ve amaçlarına uygun olarak tasarlanmış ve başarıyla uygulanan bir performans ölçüm sistemi, işletme performansının rakip işletmelerle karşılaştırılmasına, bilgi akışına ve işletmenin gelişmesine olanak sağlar. Geçmişten günümüze sürekli bir gelişim ve değişim içinde olan birçok performans ölçüm sistemi kullanılmaktadır. Finansal göstergelere dayanan geleneksel performans ölçüm yöntemleri, işletmelerin bağlantılı oldukları müşterileri, çalışanları, tedarikçileri ve hissedarları ile olan ilişkilerini, taşıdıkları riskleri ve gelecekte var olma potansiyellerini yansıtmazlar. İşletmenin gelecekteki pazar payı, gelir yaratma kapasitesi hakkında fikir vermezler. Özellikle Bankaların da içinde yer aldığı ve finansal olmayan varlıkların, büyük önem taşıdığı hizmet sektöründe işletme performansının ölçümünde hem finansal, hem de finansal olmayan göstergelerin birlikte dikkate alınması doğru bir yöntem olacaktır. Çünkü; Çok boyutlu bir performans ölçüm sistemi olan Performans Karnesi, işletme faaliyetlerinin finansal boyut dışında farklı boyutları ile değerlendirilmesine olanak tanımaktadır. Performans Karnesi çok boyutlu bir performans ölçüm modeli olup, temelde dört boyutu bulunmaktadır. Bunlar; finansal boyut, müşteri boyutu, içsel süreçler boyutu ve öğrenme ve gelişme boyutudur. Yöntem, finansal ve finansal olmayan amaç ve ölçütleri neden-sonuç ilişkisi içinde dengeli bir şekilde işletme stratejisine yansıtmaktadır. Çalışmada 1990'lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanan bir stratejik yönetim ve performans ölçüm modeli olan Performans Karnesi tanıtılmış ve ülkemizde Bankacılık sektöründe faaliyet gösteren bir Bankanın Merkezi Operasyon Krediler Biriminde tasarımı ve uygulaması yapılmış, uygulanabilirliği değerlendirilmiş ve etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yol haritası verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the growing competitive conditions, the businesses need to have an effective strategic management and performance measurement system. Successfully designed and implemented an effective performance measurement system, the organization's performance comparison of competing businesses, and allows rapid feedback. Past and present are in constant development and change, many performance measurement system is used. Traditional financial indicators do not show the relations between the customers, employees, shareholders and the internal processes to the business and also do not reflect the risks involved. They also do not show the future profitability of the business, do not give an idea about the future market share. Banks in particular, where the great importance of customer satisfaction and the other non-financial indicators and business performance in the service sector so, in the measurement of financial, non-financial indicators as well as an accurate method would be taken into account together. Therefore, multi-dimensional performance measurement systems, allows evaluation of all aspects of business activities. Balanced Scorecard is a multi-dimensional performance measurement model, there are basically four dimensions; which are, financial perspective, customer perspective, internal processes perspective and learning and growth perspective. Financial and non-financial indicators of cause - effect relationships in a balanced way reflect the business strategy. In this study the Performance Scorecard model which began to be used as a strategic management and performance measurement tool by the 1990's was introduced and the applicability of the model in the strategic management and performance measurement process in a bank division was evaluated. This study is given a map for effectively designing and implementing a performance measurement system in a bank division