Şia tefsirlerinde hadis kullanımı -el-Ayyâşî tefsiri örneği-
Use of shia hadith in tafsir -example of al Ayyashi tafsir-
- Tez No: 381322
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT TARTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: ġia, rivayet, hadis, tefsir, AyyâĢî, Shia, narrative, hadith, commentary, Ayyashi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ġslam âlemi içerisinde tartıĢmasız önemli bir yere sahip olan ġia‟ya mensup âlimler zaman içerisinde birçok eser telif etmiĢlerdir. Özellikle Ġslami ilimlerin temelleri olan hadis ve tefsir alanında çok sayıda eser kaleme alınmıĢtır. ġia‟nın hadis ve tefsir algılarını anlayabilmek için bu eserlere baĢvurmak gerekir. Bazı eserlerde birbirinden ayrı olması düĢünülemeyen bu iki alan mezcedilmiĢtir. Bu tarza bir örnek de rivayet tefsirleridir. ġia‟nın hem hadis hem de tefsir anlayıĢlarını anlayabilmek adına rivayet tefsiri incelemenin faydalı olacağı açıktır. Bu nedenle çalıĢmada rivayet tefsiri müellifi olan Muhammed b. Mes‟ûd el-AyyâĢî‟nin tefsirindeki rivayetler incelenmektedir. Rivayetler hem senet hem metin açısından değerlendirilmektedir. Metin açısından rivayetleri incelenirken daha çok Sünnî kaynaklarda rastlanmayan farklı yorumlar aktarılmaya çalıĢılmıĢtır. Bu çaba sonrasında birçok alt baĢlığa ulaĢılmıĢ ve imamlar baĢta olmak üzere, Hz. Ali, mehdî, takiyye gibi birçok ġiî inanıĢa tevil edilen ayetlerde nakledilen rivayetler ayrı birer baĢlık altında incelenmiĢtir. Ayrıca ġia‟nın kendi anlayıĢına göre tevil ettiği ayetlerin tefsirinde nakledilen rivayetlerin Sünnî kaynaklarda olup olmadığını kontrol etmek amacıyla, AyyâĢî ile aynı dönemde yaĢamıĢ olan rivayet tefsiri müellifi Muhammed b. Cerîr et-Taberî‟nin Câmiu'l-Beyân fî Te'vîli'l-Kur'ân isimli tefsirinden faydalanılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The Shia scholars, who have unquestionably an important place in the Islamic world, have written many works over time. Especially, they put down on paper about hadith and tafsir, which are foundations of Islamic sciences. It is need to refer to these works to understand the perceptions of Shia on hadith and tafsir. In some works, these two fields, that cannot be considered to be separate from each other, are combined. An example of this type is also narrated exegesis. To understand both perceptions of hadith and exegesis of Shia would be useful to review narrated exegesis is obvious. Therefore, in the study, narrations in the exegesis of Mohamed b. Mas'ud al-Ayyashi, who is the author of a narrated exegesis, are examined. Narrations are evaluated in terms of both the isnäds and text. In examining narrations the terms of text, mostly different interpretations that are not encountered in Sunni resources has been attempted to transfer. Following this effort, many sub-headings have been reached and examined under a separate heading of transmitted narrations in many verses that is interpreted to Shiite beliefs like especially the imams, Hz. Ali, Mahdi, hypocrisy. In order to control the transmitted narrations in many verses that Shiite interpreted according to their beliefs whether in Sunni sources or not, it has been utilized Mohamed b. Cerir Tabari's name of commentary Jamiu'l-Beyan fi Tevili'l-Qur'an, the author of a