Balıkesir'de Türk dönemi mimari eserleri
The architectural monuments of Turkish period in Balıkesir
  1. Tez No: 381328
  2. Yazar: HALİL SÖZLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BORAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Türk-İslam, Mimari, Cami
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 763
Özet
Bu çalışmada Balıkesir ve ilçelerinde bulunan Türk-İslam Dönemi mimari eserlerin tespit edilerek incelenmesi, tanıtılması, günümüzdeki durumlarının belirlenerek bütünlük içerisinde ele alınıp farklı bölgelerle karşılaştırmalı bir biçimde ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda Balıkesir il merkezinde ilçelerde ve köylerde olmak üzere toplam 223 yapı tespit edilmiştir. Bu eserlerin içerisinde Cami, Türbe, Medrese, Çeşme, Hamam, Köprü, Yunak, Han, Saat Kulesi, Hükümet Binası, Gar Binası, Okul, Kütüphane, Banka, Tekel Binası, Hastane, Subay ve Astsubay Ordu Evi ve Yel Değirmeni yer almaktadır. İncelenen eserlerin büyük çoğunluğunu camiler oluşturmaktadır. Bu camiler genellikle Geç Osmanlı Dönemine tarihlenmektedir. Camilerin tamamına yakını çeşitli onarımlarla günümüze gelebilmiştir. Plan ve mimari açıdan birbirine yakın özellikler gösteren camilerde batılılaşma dönemi süslemeleri görülmektedir. Türbe, çeşme, hamam, köprü ve yunaklar süsleme bakımından sade olup mimari formlarını korumaktadırlar. İncelenen Kamu Yapıları Cumhuriyet dönemi mimarlığının karakteristik özelliklerini taşımaktadırlar. 1898 yılında meydana gelen büyük deprem şehir dokusunu ve özellikle anıtsal mimarlık örneklerini etkilemiştir. Bu nedenle günümüze ulaşan ve kullanımı devam eden yapılar deprem sonrasında onarım görmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study; determination, examination, introducing, definition of their of situation at the present-day, dealing in integrity, comparing with different regions and putting forth of architectural works belonging to Turk-Islamic Period located in Balıkesir and it's counties are intended. Totally 216 structures were detected in Balıkesir city center, counties and villages as a result of studies for this intention. These pieces include; mosques, tombs, madrasas, fountains, Turkish baths, bridges, laundries, caravanserai, clock tower, government house, train stations, school, libraries, bank, sole trades, hospital, Officers' Club and windmill. A thumping majority of studied pieces are mosques. These mosques are generally dated to Late Ottoman Period. Nearly all of the mosques lasted to present-day by several repairs. Decorations of Westernization Period are seen in the mosques which indicate near specialties in terms of plan and architecture. Tomb, fountain, Turkish bath, bridge and laundries are simple in terms of decoration and saving their architectural forms. Examined public structures bears the characteristic specialties of Republic Period architecture. The big earthquaqe in 1898 effected the city tissue and especially monumental buildings samples. Because of that, the structures lasted to present-day and stil used are repaired after earthquaqe.