Çelebizâde Âsım Dîvânı'nın tahlili
The analysi̇s of Çelebi̇zâde Âsim
  1. Tez No: 381329
  2. Yazar: SERCAN KADAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER DEMİRBAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âsım, Dîvân, Tahlil, 18. Yüzyıl, Âsım, Dîvân, Analysis, 18th Century
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma 18. yüzyıl Dîvân şairlerinden olan Çelebizâde Âsım'ın Dîvânı'nın tematik tahlili hakkındadır. Döneminin önemli şairleri arasında belirtilmesine karşın şimdiye kadar dîvânı hakkında tahlil çalışması yapılmadığı için Âsım Dîvânı'nın incelenmesine karar verilmiştir. Çalışmada kaynak olarak Özge ÖZTEKİN'in hazırladığı Çelebizâde Âsım Dîvân adlı kitap esas alınmıştır. Tahlil yönteminde ise Harun Tolasa'nın Ahmet Paşa'nın Şiir Dünyası, Cemal Kurnaz'ın Hayali Bey Divanı'nın Tahlili ve Nejat Sefercioğlu'nun Nev'i Divanı'nın Tahlili adlı eserlerden faydalanılmıştır. Tezin giriş bölümünde şairin hayatı, eserleri ve sanatı hakkında bilgi verilmiş, ardından Din ve Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat başlıklarını taşıyan tahlil bölümünde şairin, hayata ve yaşadığı döneme ait izlenimlerini şiirine nasıl ve ne ölçüde yansıttığı verilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde genel değerlendirme yapılarak sanatı hakkındaki tespitlere yer verilmiştir. Tezin sonunda dîvânda geçen her kelimenin yerini gösteren İndeks bölümü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study have been based on thematic analysis of Dîvân of 18th century poet Çelebi-zâde Âsım's. Although, he is important poet in his life period because of until today, there has been no sceentific general analysis on his Dîvân.İt has been decided study on his dîvân. In this study, we used the book Çelebi-zâde Âsım Dîvân prepared by Özge ÖZTEKİN as our source. İn analytical method we took advantage Harun Tolasa's Ahmet Paşa'nın Şiir Dünyası, Cemal Kurnaz's Hayali Bey Divanı'nın Tahlili and Nejat Sefercioğlu's Nev'i Divanı'nın Tahlili. İn the introduction part about the poet's life,works and artistry of the poet, has given information then within four major chapter, which are entitled Religion-Mysticism, Societry, Human Being and Nature, his Dîvân was analysed and then the issue of how the poet reflected his observations abaut life and his time period was examined. In the result section with a general assesment has been identified determinations on his art. Showing the location of each word in the in the section of a İndex is given in the end of this thesis.