للـعلَّامــةِ عبدِ القـادر چَلبي زاده الحنَفي (كان حياً سنة 1099ه)من أوَّلِ المخطوط إلى باب النَّـفقة(دراسةً وتحقيقاً)
Elyazması eserinin başından nafaka bâbına kadar fakihlerin Allâme Abdulkâdir Çelebizâde el-Hanefî'ye (Ö. 1099 H.) olumlu tesirleri (İnceleme ve tahkik)
- Tez No: 786830
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh، Fakihlerin Faydaları، Çelebizade، Nafaka, jurisprudence (Fiqh)، Fawaed Al-Fukahaa، Chalabizadeh، alimony
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu tez (H. 1099 yılında hayatta olan) âlim Abdülkadir Çelebizade el- Hanefi'nin“Fakihlerin Faydaları”adlı kitabının، temizlik bâbından nafaka bâbına kadar olan kısmının analizini içermektedir. Bu kitap، Hanefi fıkhında büyük bir öneme sahiptir ve temizlik babından hileler babına kadar bütün fıkhî bâbları kapsayıp، bunlarda önemli bir fetva bulunmayan bâb neredeyse bulunmadığından fıkhi fetvalar konusunda temel bir referans kabul edilmektedir. Aynı şekilde، İmam Ebu Hanife rahimehullahın öğretisinin ve fetvalarının günümüze ulaştığı en eski ve en nadir kitaplardan sayılmaktadır. Bu çalışmanın araştırma bölümünde Allâme Abdulkadir Çelebizade el-Hanefî'nin ilmî şahsî kişiliği incelenirken betimleyici- tarihsel yaklaşım izlenmiştir. Metnin analiz edildiği bölümde; metnin yazımı ve harekelendirilmesi، nüshaların karşılaştırılması ve farklarının tespit edilmesi، meselelerin geçtiği yerlerin ve ifadelerin kimlerden alındığının tespit edilmesi ve dipnotlarda belirtilmesinde ise inceleme ve araştırma metodu izlenmiştir. Bu çalışmadan çıkan sonuçlar şunlardır: a) Müellif، önemli Hanefi alimlerinin fetvalarının arasından en bariz olanlarını kitabında toplamıştır. b) İmam Hanefî ve onun takipçileri، Semerkandî، Tahavî ve onların dışındaki farklı dönemlerde yaşamış farklı mezhep alimlerini eserinde toplamıştır. c) Okuyan kişinin okumasını ve öğrenmesini kolaylaştırmak için farklı fıkhi meselelere göre bir şekilde sınıflandırıp kitabında toplayıp muğlak ifadeleri kolaylaştırarak düzenlemiştir. d) Aynı şekilde müellif nafaka bâbından; fakihler ve hukukçular için çağdaş kanunlara uygulanması mümkün olabilen; o dönemin devletinde dil ve metodu iyi olan Hanefi fakihleri tarafından kullanılan önemli fetvalardan pek çoğunu miras bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates a section of the book“ Fawaed Al-Fuqahaa ”from the chapter of purity to the chapter of alimony، by the scholar Abd al-Qadir Jalabizadeh al-Hanafi، who (was alive in the year: 1099 AH). This book has a great importance in Hanafi jurisprudence، as it is considered an essential reference in the section on jurisprudential fatwas. It includes all the chapters of jurisprudence، from the purity to the tricks. There is hardly a book of jurisprudence without containing a considered fatwa. Likewise، the book is considered one of the anecdotes and the oldest that has reached us in the fatwas of Imam Abu Hanifa، The study followed the historical descriptive approach when presenting the biographical and scholarly biographies of the author: Abd Al-Qadir Chalabizadeh Al-Hanafi، and the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text، justify the text with diacritics، comparing the copies، attributing the sayings، and extracting the issues and documenting them. The most important conclusion of the study was: The ability of the author Chalabizadeh to combine in his book the most prominent books of Hanafi fatwas، and he wroted about all the Hanafi scholars from different classes، such as the class of Imam Abu Hanifa and those who followed him، such as: Al- Samarqandi، Al-Tahawi and others. He was also able to Paraphrase the book and classify it in the form of separate jurisprudential issues that make it easier for the reader to read and study them. It was characterized by the ease and clarity of the phrase، the lack of complexity and ambiguity. The author also left many important fatwas in the matter of alimony that jurists and judgements can benefit from and apply in contemporary laws. And it was noticed that these fatwas were used in the state at that time، so the issues are dominated by the language and methodology of the judiciary.