KOBİ'ler için geliştirilen muhasebe standartlarının meslek mensupları tarafından algılanışının ve standartların muhasebe mesleği üzerindeki etkilerinin araştırılması: Van, Siirt ve Bitlis örneği
A study on accaountants percepti̇on of the accounti̇ng standarts for SMEs and effects of standarts on accounti̇ng professi̇on: Van, Si̇i̇rt and Bi̇tli̇s case
- Tez No: 381349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Muhasebe, Muhasebe Standartları, Türkiye Muhasebe Standartları, Small or Medium Businesses, Accounting, Accounting Standards, Turkish Accounting Standards
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Son yıllarda küreselleşme ile birlikte piyasalar arasındaki sınırlar ortadan kalkmış ve şirketler artık uluslararası alanda faaliyet göstermeye başlamıştır. Ancak her ülkenin muhasebe yöntem ve politikalarının birbirinden farklı olması; şirketlerin finansal bilgilerin raporlanmasında, açıklanmasında ve uygulanmasında birtakım sorunlarla karşılaşmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla bu durum işletmeler arasında yeterli ve güvenilir finansal bilgi akışını engellemekte ve mali tabloların karşılaştırılmasını zorlaştırmaktadır. Uyum sorunu olarak nitelendirilen bu sorunları ortadan kaldırmak ve muhasebe uygulamalarında standardizasyonu sağlamak amacıyla Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) oluşturulmuştur. Ülkemizde de Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) oluşturulup yayınlanmaktadır. Çalışmamızın amacı; KOBİ'ler için geliştirilen muhasebe standartlarının meslek mensupları tarafından bilinirlik düzeyini tespit etmek ve muhasebe standartlarının, muhasebe mesleği üzerindeki olası etkilerini belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek üzere Van, Siirt ve Bitlis illerinde faaliyette bulunan 114 meslek mensubu üzerine bir anket çalışması yapılmıştır. Çalışma sonucunda; meslek mensuplarının önemli bir kısmının standartlar hakkında bilgi sahibi oldukları tespit edilmiştir. Muhasebe standartlarının büyük işletmeler ve KOBİ'ler için ayrı ayrı hazırlanması gerektiği, hazırlanan bu standartları uygulamanın KOBİ'ler için az maliyetli olacağı ve KOBİ'lerin bu standartları kullanması halinde mali tablolarının şeffaflaşacağı ve finansman sıkıntılarının çözümü için gerekli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca KOBİ'ler için geliştirilen Muhasebe Standartları meslek mensuplarının inisiyatif kullanmasını kısıtlayacağı ve standartların etkin kullanımının sağlanabilmesi için denetimin belirlenmesi gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years with the rise of globalization, boundaries between markets have disappeared and companies are now working internationally. But each country has different accounting policy and method. This situation leads to problems about financial information reports, execution and some other problems. These problems prevents information flood between companies and cause trouble when comparing financial reports. Problems mentioned above are defined as compliance problem. In order to exterminate these problems (IASB)International Accounting Standards Board foundend Uniform Financial Reporting Standards. (UFRS).In our country, Turkey, as well Accounting and Auditing Standards Authority published Turkey Accounting Standards/ Turkey Financial Reporting Standards. Purpose of our study is to determine the awareness of accounting standards among small or medium businesses. Study has been conducted in Van, Bitlis, Siirt among 114 small business employee and employer. As a result of the study, majority of the small business employees are aware of the accounting standards. Accounting standards should be prepared separetely for big and small businesses, cost of these standards for the small and medium businesses is low and it will also grant more visible accounting reports. Thus will grant necessary financial resolution. The study also reveals Accounting Standards for occupation groups will limit the initiative use of small and medium businesses. And a auiditing is necessary for observing the use of the standards.