The process of identity formation in expatriates: Buchi Emecheta's Kehinde, Zadie Smith's White Teeth and Yasmin Crowther's The Saffron Kitchen
Göçmenlerdeki kimlik oluşturma süreci: Buchi Emecheta'nın Kehinde'si, Zadie Smith'in White Teeth'i ve Yasmin Crowther'ın The Saffron Kitchen'i
  1. Tez No: 381350
  2. Yazar: LADAN AMIR SAFAEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİFAT GÜLSEN CANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Göçmen kimliği, Epigenesis teorisi, Acculturation, Kehinde, WhiteTeeth, The Saffron Kitchen, Immigrant identity, Epigenesis Theory, Acculturation, Kehinde, White Teeth, The Saffron Kitchen
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu tez, göçmenlerin kimlik oluşturma sürecini araştırmayı hedeflemektedir. Bu çalışmada ispat edilmeye çalışılan husus göçmenlerin kimlik oluşturma sürecinin iki eşzamanlı aşamadan oluştuğudur. Bu aşamalardan ilki göçmenlerdeki kimlik oluşumunun doğuştan başlayıp ölüme kadar devam ettiğini (epigenetic) ileri sürerken diğeri kimlik oluşumunun kültürleşme (acculturation) süreci doğrultusunda şekillendiğini vurgular. Erik Erikson'un Epigenesis of Life Cycle (1963, 1968) teorisine göre insanlar kişisel ve sosyal kimliklerini doğdukları ülkede veya ebeveynlerinin etnik kültürü etkisinde oluştururlar. Ancak göç ettikleri ülkede, tamamen yeni bir ortamda, karşılaştıkları kültürel ve sosyal krizlerden dolayı, kimliklerinin sosyal tarafı değişikliklere maruz kalır. Göçmenlerin sosyal kimlik oluşturma sürecinde yaşadıkları ve kimliklerine yansıyan bu değişiklikler John W. Berry'nin kültürleşme stresi (acculturative stress) ve Paul Pedersen's yeniden yapılandırdığı Adler'in kültür şoku (culture shock) kavramları doğrultusunda incelenmiştir. Sonuç olarak, göçmenlerin kimliklerindeki değişken yapı ve onun sonucunda oluşturdukları kişisel ve sosyal kimliklerinin hayatları boyunca değişebileceği sonucuna varılmıştır. Bu tez beş bölümden oluşmuştur. İlk bölümde, göçmenlerin kimlik oluşturma sürecinde önemli olan temel kavramlar ve teoriler açıklanmıştır. Daha sonraki üç bölümde bu teori ve prensipler, seçilen, tarih sırasına göre, Buchi Emecheta'nın Kehinde, Zadie Smith'in White Teeth ve Yasmin Crowther'ın The Saffron Kitchen eserlerindeki karakterlere uygulanmıştır. En son bölümde de göçmenlerin psikososyal kimlik oluşturma sürecinden nasıl geçtikleri ve kişisel ve sosyal kimliklerini nasıl oluşturdukları üzerinde varılan sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the process of identity formation in expatriates. It is an attempt to prove that the process of identity building in immigrants is a dual process which is formed epigenetically and in accordance with the strategies of acculturation. In this dissertation, it is argued that individuals form their personal and social identities through Erik Erikson's theory of Epigenesis of Identity in Life Cycle (1963, 1968) either in their homelands or under the influence of their parental ethnic culture. However, in a totally new setting in the host country, due to the cultural and social crises that they encounter, the social side of their identity undergoes various changes. These diversions in the process of social identity development of expatriates is examined in line with John W. Berry's (1997, 2005) acculturative stress as well as Paul Pedersen's (1995) reformulation of Adler's concept of culture shock. Thus, immigrants' identity keeps its flux nature in all aspects of their life cycle as an outcome of which they are likely to shape their personal as well as social identities. This study is composed of five chapters. In the first chapter, the focus is on the conceptions and theories that play crucial roles in the process of identity development of migrants. The following three chapters are an illustration of the validity of the theories and principles in the fictional characters in three novels chosen: chronologically Buchi Emecheta's Kehinde, Zadie Smith's White Teeth, and Yasmin Crowther's The Saffron Kitchen. The last chapter concludes how immigrants go through a psychosocial process of identity development and in what ways they develop their personal and social identities.