Drama etkinliklerinin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin sosyal beceri gelişimi ve işbirliği davranışlarına etkisi
The effect of drama activities on 4th grade primary school students development of social skill and cooperation behaviors
- Tez No: 381613
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri gelişimi, işbirliği davranışları, drama etkinlikleri, ilkokul 4.sınıf, Social skill improvement, cooperation behaviors, drama activities, primary school fourth grade
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, drama etkinliklerinin ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin sosyal beceri gelişimi ve işbirliği davranışlarına etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubunu, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında Bingöl ili Merkez ilçesinde MEB'e bağlı bir ilkokuldaki iki 4. sınıf şubesi oluşturmaktadır. 4/B (28 kişi) sınıfı kontrol grubu, 4/C (28 kişi) sınıf ise deney grubu (drama etkinliklerinin uygulandığı sınıf) olarak belirlenmiştir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu, deneme modelindedir. Bu modele göre; deney ve kontrol grupları belirlendikten sonra her iki grup, Matson, Rotatory ve Hessel tarafından 1983 yılında geliştirilen,“Olumlu Sosyal Davranışlar”ve“Olumsuz Sosyal Davranışlar”alt boyutlarından oluşan“Matson Çocuklarda Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği”ni doldurmuştur. Ölçekler için güvenirlik çalışmaları yapılmış olup; MÇSBDÖ Cronbach alfa iç tutarlılık katsayıları“Olumlu Sosyal Davranışlar”alt ölçeği için .78,“Olumsuz Sosyal Davranışlar”alt ölçeği için .73 ve toplamı için ise .77 olarak bulunmuştur. Deney grubundaki çocuklara 12 hafta süresince toplam 17 drama etkinliği uygulanmıştır. Kontrol grubunda günlük eğitim-öğretim etkinliklerine herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. 12 haftalık sürecin ardından deney ve kontrol gruplarına aynı ölçekler son test olarak tekrar uygulanmış ve toplanan veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Çalışmada, veriler SPSS (Statistical Package for The Social Science) 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde parametrik testlerden yararlanılmıştır. Araştırmada, MÇSBDÖ ön test ve son test dağılımının normalliğine ilişkin Shapiro-Wilk Testi uygulanmıştır. Kontrol ve deney gruplarının ön test puanları arasındaki farkı incelemek amacıyla bağımsız gruplar için t-testi, kontrol ve deney gruplarının ön test ve son test puanları arasındaki farkı incelemek amacıyla bağımlı gruplar t-testi kullanılmıştır. Bulgular tablo şeklinde sunularak yorumlanmıştır. Ayrıca kontrol ve deney gruplarının son test puanları arasındaki anlamlı farklılığı incelemek amacıyla kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda drama etkinliklerinin uygulandığı deney grubunda, MÇSBDÖ'ne bağlı olarak istatiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak, araştırmada elde edilen bulgular, drama etkinliklerinin öğrencilerin sosyal beceri gelişimi ve işbirliği davranışlarını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to investigate the effect of drama activities on improving social skills and cooperation behaviors of fourth grade primary school students. Study group has been formed two fourth grade classes in a primary school in the center of Bingöl in 2013-2014 academic year. 4/B (twenty-eight students) has been designated as a control group and 4/C (twenty-eight students) as an experimental group. (Drama activities were practiced in 4/C). The investigation is a pre-test and last-test control group trial model. According to this model, after the experimental group and the control group have been determined, both group have been filled 'Matson Social Skill Evaluation Scale for Children' which consists of lower dimension of 'Positive Social Behaviors' and 'Negative Social Behaviors' developed by Matson, Rotatory and Hessel in 1983. We did reliability studies for scales and we found .78 for lower dimension of 'Positive Social Behaviors' and we found .73 for lower dimension of 'Negative Social Behaviors' and in total it has been found .77. Seventeen drama activities have been carried out during twelve weeks to the experimental group children. No interference has been done to the control group children during their daily academic activities. After twelve weeks process, we carried out the same scales as the last-test to the control groups and the experimental groups and addend data has been evaluated by analyzing. In the study, data has been analyzed using SPSS (Statistical Package for The Social Science) 21.0 package program. Parametric tests have been used to analyze the data. In the research, Shapiro-Wilk test has been applied related to normality of MESSY pre-test's and post-test's distribution. For independent group, t-test has been used to examine difference between control group and experimental group's pre-test scores and dependent group t-test has been used to examine significant difference between control and experimental group pre-test and post test scores. Findings have been interpreted by presenting a table. Also, covariance analyzing (ANCOVA) has been used to examine significant difference between control and experimental group's pre test scores. At the end of the research, statistically significant differences have been found depending on MESSY in the drama activities implemented in the experimental group. As a result, the findings obtained in research shows that drama activities affect students' social skills development and cooperation behaviors positively.