Lisans düzeyinde modern fizik dersi alan öğrencilerin bu ders ile ilgili negatif algılarının nedenlerine yönelik öğrenci görüşlerinin incelenmesi
The investigation of sdudents ideas orienting to the reasons of negative perceptions as to modern physics of the sdudents having modern physics course at the level of undergraduate
  1. Tez No: 381612
  2. Yazar: AYHAN AKSAKALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TURGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Fizik, Negatif Algı, Repertuar Çizelge Tekniği, Fizik Eğitimi, Modern Physics, Negative Perception, Repertuar Graphic Technique, Physics Education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Lisans öğrencilerinin modern fizik ile ilgili negatif algılarının nedenlerini tespit etmeyi amaçlayan bu tez çalışması nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma bir çalışmadır. Genel olarak beş aşamadan oluşan bu tezin ilk aşamasında, öğrencilerin modern fizik kavramlarını öğrenirken bu kavramları algılama biçimlerine yönelik Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Anabilim Dalı 3,4 ve 5. sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 36 öğrenci ile 12 kişilik gruplar halinde odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Tezin ikinci aşamasında ise öğrencilerin modern fizik ile ilgili sahip oldukları negatif algıların modern fizikteki konulara göre dağılımının hangi düzeyde olduğunu tespit etmeye yönelik bir çalışma yapılmıştır. Bunun için modern fizik kavramlarına ait 22 maddeden oluşan repertuar çizelge tekniği Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi Anabilim Dalı ile Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinden 38'i pilot uygulama olmak üzere toplamda 161 öğrenciye uygulanmıştır. Tezin üçüncü aşamasında ise öğrencilere ait repertuar çizelgelerinin analizleri yapılarak her bir yapıya ait yüzde değerler hesaplanıp öğrencilerin modern fizik içeriklerine karşı negatif algı yoğunlukları hesaplanmıştır. Tezin dördüncü aşamasında ise her bir öğrenciye ait repertuar çizelge negatif algı puanları hesaplanıp bireysel görüşme yapılacak öğrencilere zemin hazırlanmıştır. Tezin son aşamasında ise repertuar çizelge negatif algı puanı yüksek olan gönüllü 10 öğrenci ile bu negatif algıların nedenlerine yönelik bireysel görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde öğrencilerin modern fizik ve içeriklerine karşı negatif algılara sahip oldukları görülmüştür. Bu negatif algıların nedenleri olarak ise daha çok öğretim elemanlarının alanlarında donanımlı olmamaları, tek tip öğretim yöntemlerini tercih etmeleri, analoji kurma becerilerindeki eksiklik, modern fiziğin günlük hayat ile olan ilişkisinin kurulmaması, modern fizik öğretimi için hazırlanan müfredatın proje tabanlı öğretimi desteklememesi ve modern fizik ders kitaplarının görselleştirmelere fazla yer vermemeleri şeklinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aiming of determination of the reasons of negative perception about modern physics of undergraduate students is a combined study consisting of qualitative and quantitative research methods. In first section of this thesis which generally consist of 5 sections while the students are learning modern physics notions orienting to the shapes of perceptions about these notions of the students total with 36 students as in 12 persons- group consisting of the students attending to the deparment of Physics Education Department of Atatürk Universty Kazım Karabekir Educational Faculty group interviews were realized. In the second section of the thesis a study about determining at what levels students negative perceptions became according to distribution of subject in modern physics is carried out. So, repertuar graphic technique consisting of 22 articles belonging to modern physics concepts was applied to total 161 students 38 of whom pilot application of Kazım Karabekir Education Faculty Department of Science Theacher along with Department of Physics Education and Science Faculty Physics Department of Atatürk Universty. In the third stage of the thesis repertuar graphics belonging to the students were analysed and percentage values belonging to each stracture was calculated and negative perception densities against modern physics content of the students were also calculated. In the fourth section of the thesis repertuar graphic negative perceptions scores belonging to each student were calculated and medium was prepared for individual interviews. In the last stage of the thesis along with volunteer 10 students whose repertuar graphic negative perception scores individual interviews as to these negative perception reasons were carried out. In the conclusion of the results obtained ıt was observed that the students had negative perceptions against modern physics and its contents. The reasons of this negative perceptions was due to the fact that lectures were not equipped with their field and they preperred one- type theaching method and lack of skills of analogic setting and lost was due to the fact that modern physics affair with daily life and the fact that the curriculum prepared for modern physics theaching dosent support project based teaching and the fact that modern physics text books dont take visualization the place much.