Kırıkkale eğitim tarihi: 1923-2013
The education history of Kırıkkale: 1923-2013
- Tez No: 381619
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Kurumları, Kırıkkale, Kırıkkale'de Eğitim, Education, Educational Institutions, Kırıkkale, Education in Kırıkkale
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Kırıkkale Ankara iline bağlı iken 21 Haziran 1989 yılında il oldu. Kırıkkale'nin eğitim tarihine başlamadan önce, Kırıkkale'nin tarihine ve coğrafi konumuna yer verildi. Daha sonra Osmanlı'da eğitim öğretim anlayışı, milli mücadele döneminde eğitim öğretim faaliyetleri, Cumhuriyet dönemi eğitim politikası, Halk eğitimine yönelik girişimler, okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretimdeki gelişmeler genel çizgileri ile verildi. Kırıkkale'de eğitim ve öğretim faaliyetleri ele alındı. Ülke genelindeki eğitim durumu ile Kırıkkale eğitimi karşılaştırıldı. Kırıkkale'nin ilçe olmadan önceki eğitim öğretim durumuna, il olmadan önceki eğitim öğretim durumuna ve idari yapısına yer verildi. Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Kırıkkale'de bulunan eğitim binaları (Kılıçlar İlköğretim Okulu, Fişekhane, Kibrithane, Dar'ül- İnas Mektebi) incelendi. Kırıkkale'de kurulan top ve mühimmat fabrikalarının kurulmasının eğitim ve öğretime katkısına yer verildi. Top ve mühimmat fabrikalarının kurulmasıyla nüfus arttı. Buna bağlı olarak devlet daireleri ve okullar kuruldu. Böylece top ve mühimmat fabrikalarının eğitime büyük katkısı oldu. Kırıkkale ve Keskin halkevlerinin Kırıkkale'deki izlerinden bahsedildi. Eğitimle ilgili okullarla, derslik, öğrenci, öğretmen, sayıları ile ilgili istatistiki bilgilerden ilgili alanlarda söz edildi. Kırıkkale ilçeyken, okul sayıları ve okulları hakkında bilgi verildi. Kırıkkale il olduktan sonra ise tek tek okul isimleri verilmeyip okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yaygın eğitim, özel eğitim, dershaneler, yükseköğretim gibi kurumlara ilçeler bazında yer verildi. Ayrıca Kırıkkale'de basın yayın hayatı, eğitimle ilgili çıkarılan dergiler, Kırıkkale'de eğitime gönül verenler ve eserleri, Kırıkkale Milletvekillerinin Kırıkkale'nin eğitim öğretimi ile ilgili çalışmalarına yer verildi. Dünyada mesleki eğitime önem verilirken, Türkiye mesleki eğitim konusunda gereken seviyeye gelemedi. Mesleki eğitimle ilgili Kırıkkale'de ise 1941-1954 yılları arasında Mühimmat Fabrikası Çırak Okulu adıyla bir okul faaliyet gösterdi. Çırak Okulunun amacı, sanayinin temelini teşkil eden sanatkâr kalifiye işçi yetiştirmekti. Bu okulun daha sonra İş Okulu bünyesinde eğitimine devam ettiği anlaşıldı. Günümüzde ise Kırıkkale'de mesleki eğitime gereken önemin verilmediği görüldü. Kırıkkale'yi inceleyen ve anlatan eserler içinde kısmen ele alınan eğitimin kronolojiden yoksun ve bir bütünlük içermediği görüldü. Eğitim ve öğretim kurumları ile ilgili güvenilir kaynaklar başlangıç ve gelişme döneminin ilk yılları için yetersizdi. Tez çalışması sırasında, kaynaklara ulaşmada ve kaynakları elde etmede sıkıntılarla karşılaşıldı. Bu sıkıntılar en aza indirilerek kaynaklara ulaşılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
While it was affiliated with Ankara, Kırıkkale became a city on 21th of June, 1989. Before starting with educational history of Kırıkkale, the history and geographical position of it were given place. Then it is mentioned in general about the education and training philosophy in Ottomans, educative activities in Independence War period, education policy of Republic period, activities towards public education, and developments in pre-school, elementary school, secondary school, and higher education. The general situation of our country was compared with that of Kırıkkale. The educative situations in Kırıkkale before and after becoming a city and the administrative structure were discussed. The educational buildings located in Kırıkkale from Ottomans to Republican period (Kılıçlar Elementary School, Fişekhane, Kibrithane, Dar'ül- İnas Mektebi) were investigated. The contribution of settlement of cannon and ammunition factories established in Kırıkkale to education was given place. The population grew with establishment of cannon and ammunition factories. Correspondingly, the government settled government offices and schools. Hence, the cannon and ammunition factories had great contributions to education. It was mentioned about the traces of Kırıkkale and Keskin community centers. The statistical information about the numbers of schools, classes, students, and teachers was given in related fields. The information was given about the number of schools in Kırıkkale when it was only a district. About the period of Kırıkkale after being a city, rather than naming them, the educational institutions such as pre-school, elementary school, secondary school, informal education, private education, training centers, and higher education were mentioned according in district base. Moreover, the information was provided about press in Kırıkkale, the journals about education, the ones having contributions to education and their works, and the works of Kırıkkale deputies about the education. While great importance is given to occupational education in world, the occupational education couldn't achieve the position which it deserves in our country. About the occupational education, a school named Muhimmat Fabrikası Çırak Okulu (Ammunition Factory Apprentice School) operated between the years 1941 and 1954. The objective of apprentice school was to educate qualified workers who were the base of industries. It was understood that that school has continued operating within the body of İş Okulu (Occupational School). It was observed that the required importance was not given to occupational education in Kırıkkale. It was observed that the works on education among the ones investigating and representing Kırıkkale were lack of chronology and they didn't have any integrity. The reliable resources about the educational institutions were insufficient for initial years of beginning and developmental period. The difficulties were experienced in obtaining the resources during the thesis study. By minimizing them, it was tried to obtain the resources.