İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin yardımseverlik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi: Erzurum ili örneği
Research on primary school 4th grade students' attitudes of helpfullness in terms of various variables: Example of the city of Erzurum
- Tez No: 381618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET NALÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yardımseverlik, değer, değerler eğitimi, Helpfulness, value, values education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin yardımseverlik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evreni, 2013–2014 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili merkez ilçelerinde bulunan ilkokullarda öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini, amaçlı örnekleme yöntemlerinden, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 15 ilkokulda öğrenim gören 438 kız, 404 erkek olmak üzere toplam 842 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Araştırmada veriler Aktepe (2010) tarafından geliştirilen“Yardımseverlik Tutum Ölçeği”ve kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analizinde, cinsiyet değişkenine göre yardımseverlik tutumlarıyla ilgili öğrenci görüşlerinin farklılaşıp farklılaşmadığı bağımsız gruplar için uygulanan“t testi”, kardeş sayısı, anne-baba öğrenim durumu ve anne-baba mesleği değişkenlerine göre yardımseverlik tutumlarıyla ilgili öğrenci görüşlerinin farklılaşıp farklılaşmadığı için uygulanan tek yönlü“Varyans”(ANOVA) analizi kullanılmıştır. Araştırmada kız öğrencilerin, erkek öğrencilere göre yardımseverlik tutumlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca“sosyal sorumluluk”,“işbirliği”ve“cömertlik”boyutlarında 1-3 kardeşi olan öğrencilerin görüşlerinin 4-6 kardeşi olan öğrencilerden daha olumlu olduğu, öğrencilerin anne-babalarının öğrenim düzeyleri arttıkça öğrencilerin yardımseverlik tutumlarına yönelik görüşleri olumlu yönde etkilendiği ve“merhamet”boyutunda, babası esnaf ve serbest meslek olan öğrencilerin görüşlerinin babası işçi olan öğrencilerden daha olumlu olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to research the primary school 4th grade students' attitudes of helpfulness in terms of various variables. The population of this study consists of forth grade students studying in primary schools located in the central districts of Erzurum province in 2013-2014 academic year. The research sample of the study consists of 842 fourth grade students in total including 438 female and 404 male studying in 15 primary schools that were determined by using maximum variation sampling method which is one of the purposive sampling methods. The research data was obtained by using personal information form and“Helpfulness Attitude Scale”developed by Aktepe (2010). In analyzing the data for independent groups in which whether student opinions about the attitudes of helpfulness vary according to the gender variable“t-test”was used, and in order to determine whether students' opinions about the attitude of helpfulness vary according to the number of siblings, parental education and parental occupation variables, one way“variance”(ANOVA) analysis was applied and used. In the study, it was found that female students' attitude of helpfulness is higher than male students. In addition, it is inferred that the students' opinions having 1-3 siblings were more positive than the students' opinions having 4-6 siblings with regard to“social responsibility”,“cooperation”and“generosity”, as the education levels of the students' parents increased, the students' opinions about their attitude of helpfulness was positively affected and with regard to“compassion”the opinion of the students whose fathers are tradesman and self-employed were more positive than the opinions of the students whose fathers are workers.