Öğrenme stilleri ve beyin temelli öğrenme yaklaşımının öğrencilerin biyoloji dersindeki başarı ve tutumları üzerine etkisi
Effect of learning styles and brain-based learning approach on success and behaviors of students biology class
  1. Tez No: 381621
  2. Yazar: SEZGİ ÇAKIROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin temelli öğrenme, biyoloji eğitimi, tutum ve başarı, Brain-Based Learning, biology education, attitude and achievement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, Beyin Temelli Öğrenme Kuramı Yaklaşımına uygun olarak hazırlanan etkinlikler ve eğitim-öğretim ortamı ve geleneksel öğretim yaklaşımına dayalı öğrenim gören Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin biyoloji dersinde“Canlıların Sınıflandırılması ve Biyolojik Çeşitlilik”ünitesinin işlenmesi sonucu, bu kuramın öğrencilerin öğrenme düzeylerine, başarılarına, derse karşı olan tutumlarına etkisini ile öğrenme stilleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu saptamak için yapılmıştır. Araştırma, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Erzurum ilinde bir lisede öğrenim görmekte olan 9.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Bu çalışmada, amaca uygun olarak hazırlanan faaliyetlere yer verilmekle beraber bilimsel araştırma yöntemlerinden, nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Yalnız atama yoluyla seçilen 9/C sınıfı deney grubu ve 9/D sınıfı kontrol grubu belirlenerek bir deney grubu ve bir kontrol grubu ile yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, deney ve kontrol gruplarında 34'er öğrenci olmak üzere toplam 68 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, yarı-deneysel araştırma deseni ve ön test-son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeline başvurulmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi anketi, canlıların sınıflandırılması ve biyolojik çeşitlilik başarı testi, biyoloji tutum ölçeği ve öğrenme stilleri envanteri kullanılmıştır. Deneysel işlem öncesi deney ve kontrol gruplarına başarı testi ve tutum ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca öğrenci görüş anketi uygulanmıştır. Çalışmada veri analizi olarak SPSS programında, her iki grup icinde t testi ve yüzde frekanslar kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek amacıyla Kolb tarafından geliştirilen ve 12 maddeden oluşan öğrenme stili envanteri kullanılmıştır. Bu envarter göre; 9 kişi 1. tip, 14 kişi 2. tip, 20 kişi 3. tip ve 25 kişi 4. tip öğrenme stillerine sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın nitel kısmında öğrenciler ile yapılan anket ve görüşmede; öğrencilerin beyin temelli öğrenme yaklaşımına dayalı yapılan biyoloji ders uygulamalarına yönelik oldukça olumlu görüşlere sahip olduklarını, tutumlarında çok az olumlu farklılığın yöntemiyle anlatılan kontrol grubuna nazaran daha başarılı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu yöntemle öğrencilerin derse karşı tutumlarında değişiklik olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of study was to investigate the effects of Brain-based learning and learning styles on 9th grade stutents' attitudes and academic achievement in biology course,“Classification of Living Things and Their Diversity”. The students were separate different two groups. One of these different groups was identified as experimental group (n: 34) using Brain-based learning and the other as control group (n: 34) using traditional learning method. For this purpose, a pre-test-post-test experimental design was used. Research was conducted with the participation of 68 9th grade stutents in 2013-2014 academic year. This research was continued 9 weeks (totally 27 hours, 3 hours per week). Before starting study, firstly, experimental and control group students were equalized in term of level, personal, level of readiness and grade point average. As date collection tools, Personal Knowledge Test, Classification of Living Things and Their Diversity Achievement test, Biology Attıiude Test and Learning Styles Inventory were used. SPSS-19 statistical package was used for the analysis of data. In this study, in order to determine students' learning styles Kolb learning style inventory was used. According to this inventory; 9 students with type 1, 14 students with type 2, 20 students with 3 type and 25 students with 4 type were determined. At the end of study, it is showed that the experimental group used Brain-based learning are more successful than control group used traditional learning method. However, the statistically meaningful difference was not found in term of students' attitudes.