Öğrenme stillerine göre düzenlenen beyin temelli öğrenme uygulaması
Practising of brain based learning organized according to learning styles
- Tez No: 226472
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETHİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Öğrenme Stilleri, Brain Based learning, Learning Styles
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, Beyin Temelli Öğrenme yaklaşımı ve geleneksel öğretim yaklaşımlarına dayalı öğrenim gören Eğitim Fakültesinin Bilgisayar Öğretmenliği ve Teknoloji Eğitimi Bölümü (BÖTE) ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Felsefe Grup Öğretmenliği öğrencilerinin Ölçme ve Değerlendirme dersinde ?Temel Kavramlar? konusuyla ilgili akademik başarıları arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığını ve öğrencilerin akademik başarıları ile öğrenme stilleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu saptamak için yapılmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi BÖTE 2.sınıf (29 öğrenci) öğrencilerinden oluşan bir deney ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Felsefe grubu (29 öğrenci) öğrencilerinden oluşan kontrol grubu ile yürütülmüştür.Çalışmada, araştırma problemine yanıt oluşturmak amacıyla; örnekleme alınan öğrencilerin öğrenme stillerini belirlemek amacıyla Kolb tarafından 1976' da geliştirilen ve 1985' de yeniden düzenlenen, Aşkar ve Akkoyunlu (1993) tarafından Türkiye'de uygulanabilirliği kanıtlanan 12 maddeden oluşan Kolb Öğrenme Stili Envanteri (Learning Style Inventory) kullanılmıştır. Aşkar ve Akkoyunlu (1993) tarafından yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışması sonucunda, envanterin dört boyutuna (öğrenme biçimlerine) ait güvenirlik katsayılarının (Cronbach) 0.73 ile 0.83 arasında değiştiği kanıtlanmıştır.Öğrencilerin akademik başarılarını belirlemek için de, örnekleme dahil edilen bölüm ya da anabilim dallarının ortak derslerinden olan; Ölçme ve Değerlendirme dersinden öğrencilerin aldıkları başarı testi puanları kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; öğrencilerin öntest puanlarının cinsiyete, mezun olunan okul ve branş türüne göre farklılık göstermediği yalnız bölüm değişkenine göre farklılaştığı görülmüştür. Son test puanlarında ise uygulanan yönteme, bölüm değişkenine ve cinsiyet değişkenine göre farklılık gösterdiği, mezun olunan okul ve branş türüne göre değişiklik göstermediği görülmüştür. Ayrıca 15 öğrencinin 1. tip, 10 öğrencinin 2. tip, 17 öğrencinin 3. tip ve 16 öğrencinin de 4. tip öğrenme stillerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to constitute if there is any meaningful difference between the academic successes about `basic concepts? ın the lesson Measurement and Evaluation of students of Computer Teaching and Tecnology Education of Education Faculty who get educated based on the Brain based learning approach and cultural teaching approach and students of middle-class Philosophy group teachers in Social Sciences Instıtue.Working group of the research has been maintaned by the experiment group including 29 students of Mehmet akif Ersoy University education faculty (second class) and control group including 29 students of social sciences Institue middle-class teachers philosophy group.In the process of this work, to set an answer for the research problem, Kolb learning style ınventory ,which has been developed by Kolb in 1976 to constitute the learning styles of students who have been seen as the examples and has been rearranged in 1985, including 12 subjects and whose applicability has been proved in Turkey by Aşkar and Akkoyunlu(1993), has been used. By the upcoming result of work of validity and security by Aşkar and Akkoyunlu(1993), it has been proved that the security coefficient (Cronbach) belonging to four-dimension (learning styles) of inventory changes between 0.73 and 0.83.To constitute the academical successes of students, success test points students get from the measurement and evaluation have been used.In the light of the results provided at this research study(according to the results provided at this research study), it has been seen that the pre-test points of students do not differ according to the sexs(sexuailities), school from which students graduate and branches,just differ according to the branch variable. And also ıt has been seen that ın the last test points,they differ just according to the process being practised, branch variable, and sex variables, not according to the school from which students graduate and branch style. Besides, it has been constituted that 15 students have got the first type,10 students have got second type,17 students have got third type and 16 students have got fourth type learning style.