Does emotional expressivity moderate pain severity / personality traits and depression /marital satisfaction relations in fibromyalgia patients?
Duygu ifadesi fibromiyalji hastalarının ağrı şiddeti / kişilik özellikleri ve depresyon / evlilik doyumu arasındaki ilişkilerinde biçimleyici rol oynar mı?
- Tez No: 381674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, ağrı şiddeti, nörotisizm, depresyon, evlilik doyumu, Fibromyalgia, pain severity, neuroticism, depression, marital satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı duygu ifadesinin ağrı şiddeti/kişilik özellikleri ve depresyon/evlilik doyumu ilişkilerinde biçimleyici rol oynayıp oynamadığını incelemektir. Biyopsikososyal Model çalışmanın kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem grubunu 91 evli fibromiyalji hastası oluşturmaktadır. Duygu ifade edememe ve aleksitimi betimleyici değişkenler olmak üzere 8 betimleyicilik modeli test edilmiştir. Modeller, bağımsız değişkenler olarak ağrı şiddeti ve nörotisizmi; ve bağımlı değişkenler olarak da depresyon ve evlilik doyumunu içermektedir. Yapılan bir dizi regresyon analizlerine göre ortaya çıkan bulgular şu şekilde özetlenebilir: Ağrı şiddeti yüksek fibromiyalji hastalarında ağrı şiddetinin yükseldiği görülmüştür. Aynı zamanda, duygu ifade edememe ve aleksitiminin arttığı durumlarda hastalın depresif semptomlarının arttığı bulunmuştur. Bunların yanı sıra, hastalar daha çok nörotik karakteristiğe sahip oldukça, depresif semptomları artmıştır. Ancak ağrı şiddetinin, nörotisizmin ve duygu ifade edememenin evlilik doyumu üzerine önemli bir etkisi bulunmamıştır. Son olarak, duygu ifadesinin (duygu ifade edememe ve aleksitimi) ağrı şiddeti/kişilik özellikleri ve depresyon/evlilik doyumu ilişkilerinde biçimleyici rol oynamadığı görülmüştür. Çalışmanın güçlü ve zayıf yönlerinin yanısıra, çıkarımlar da tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
he objective of this study was to explore whether emotional expressivity moderates pain severity/personality traits and depression/marital satisfaction relations in fibromyalgia patients. Biopsychosocial Model was used as the conceptual framework for the study. The sample of the study was composed of 91 married fibromyalgia patients. Eight moderation models were tested using emotional non-expressiveness and alexithymia as moderators, independently. The models included pain severity and neuroticism as independent variables; and depression and marital satisfaction as dependent variables. The findings suggested that when FM patients experience more pain, their depressive symptoms tended to increase. Moreover, depression tended to be higher when FM patients were more likely to have both emotional nonexpressiveness and alexithymia. The findings of regression analyses indicated that as the neuroticism characteristics of FM patients increase, their depressive symptoms tend to increase, as well. However, there was no significant association between pain severity and marital satisfaction. There was no significant association between neuroticism and marital satisfaction. Even though alexithymia significantly predicted marital satisfaction, emotional non-expressiveness did not. The findings showed that emotional expressivity (emotional non-expressiveness and alexithymia) did not moderate pain severity/personality traits and depression/marital satisfaction relations in fibromyalgia patients. The strengths and limitations, as well as the implications of the findings, were discussed.