The relationship between intimacy and passion: Gender, relationship length, physical attractiveness as moderators
Yakınlık ve tutku arasındaki ilişki: Cinsiyet, ilişki süresi ve fiziksel çekiciliğin ara etkisi
- Tez No: 381675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yakınlık, Tutku, İlişki Süresi, Fiziksel Çekicilik, Intimacy, Passion, Relationship Length, Physical Attractiveness
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı, yakınlıktaki değişimlerin tutkuyu oluşturduğunu öne süren tutku modeli kapsamında (Baumeister & Bratslavsky, 1999) yakınlık ve tutku arasındaki ilişkiyi incelemektir. Cinsiyet, ilişki süresi ve fiziksel çekiciğiliğin, yakınlık ve tutku arasındaki ilişkiyi etkilemesi beklenmektedir. Kişinin kendi yakınlığından bağımsız olarak, partnerinin yakınlık seviyesinin de kişinin kendi tutkusu üzerinde etkisinin olması beklenmektedir. Bu amaca yönelik olarak, bir günlük çalışması uygulanmıştır. Çalışmaya 150 katılımcı (75 çift) katılmıştır. Katılımcılardan yakınlık, tutku ve fiziksel çekiciliği ölçen maddelerin bulunduğu bir günlük ölçeği 14 gün boyunca doldurmaları istenmiştir. Günlük analizlerin sonuçları, hem kadınlar hem de erkekler için günlük yakınlık puanlarının günlük tutku puanlarıyla pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Lagged analiz sonuçları ise bir gün öncesinin yakınlık puanlarının bir gün sonrasının tutku puanlarını yordamadığını, bir gün öncesinin tutku puanlarının ise bir gün sonraki yakınlık puanlarını kadınlar için yordadığını göstermiştir. İlişki süresi ve partnerin fiziksel çekiciliği, kadınlarda yakınlık ve tutku arasındaki ilişkiyi düzenlemiştir. Cinsiyetin yakınlık ve tutku arasındaki ilişkide bir etkisi bulunmamaktadır. Bu sonuçlar, modelin şu anki haliyle yakınlık ve tutku arasındaki ilişkiyi açıklamakta yeterli olmadığını ve modelin geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Bu sonuçlar ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the the relationship between intimacy and passion in close relationships with respect to the passion model suggesting that changes in intimacy predicts passion (Baumeister & Bratslavsky, 1999). Gender, relationship length, physical attractiveness are expected to have a moderator effect on the relationship between intimacy and passion. Apart from actor's intimacy, partner's intimacy is expected to have an effect on actor's passion. For this aim, a diary study was conducted. 150 participants (75 couples) participated in the study. The participants were asked to complete daily records that include items measuring intimacy, passion, and physical attractiveness for 14 consecutive days. The results of daily analysis showed that daily intimacy scores were positively associated with daily passion scores for both women and men. The results of lagged analysis showed that the previous day's intimacy did not predict the present day's passion whereas the previous day's passion predicted the present day's intimacy. Relationship length and physical attractiveness of the partner moderated the relationship between intimacy and passion only for women. Gender did not moderate the relationship between intimacy and passion. The results indicated that the current model was not sufficient to explain the relationship between intimacy and passion and should be improved. These results were discussed in the frame of relevant literature.