Tenbîhü'l-Gabî fî Ru'yeti'n-Nebî: Metin ve inceleme
Tenbîhü'l-Gabî fî Ru'yeti̇'n-Nebî: ext and study
  1. Tez No: 381713
  2. Yazar: ÖMER SAMİ UZUNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN DERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ruˈyeti'n-Nebî, Tenbîh, Tasavvuf, Ruˈyeti'n-Nebî, Tenbîh, Sufism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
16. yüzyıl Osmanlı döneminde yaşamış olan Sünbüliyye tarikatı şeyhi Yusuf b. Yakub el-Halvetî, ilim ve irfan sahibi bir sufîdir. Bu birikimle yazdığı eserler döneminin ilmî ve tasavvufî meselelerine ışık tutmaktadır. Bu bağlamda kaleme aldığı Tenbîhü'l-Gabî fî Ruˈyeti'n-Nebî adlı eseri çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu eser Hz. Peygamber'in rüyada veya uyanık iken görülebilmesini konu edinmektedir. Çalışmamızda bu eserin Osmanlı Türkçesi'nden günümüz Türkçesine latin harfleriyle çeviri yazımı yapılmış ve ayrıca eser tahlil edilmiştir. Müellifin hayatı aktarılmış, diğer eserleriyle ilgili bilgiler verilmiştir. Kısaca çalışmanın temelinde ise, eserin transkripsiyonu ve muhtevasının detaylı olarak incelenmesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Yousuf ibn Yakob al-Khalwati sheik of Sünbüliyye order who has lived in Ottoman Empire in the 16th century is an intelligent sufi. The books which he has written through his experience shed lights to his time's scholarly and msytical issues. In this scope, his book Tanbeeh al-Ghabi fi Ru'yah al-Nabi is main subject of our study. This book includes that The Prophet can be seen either in dreams or when someone is awake. In this thesis, I transcript his book to latin letters and analyze it. I narrate his biography and give some information about his other books. However, main issue of this study concentrate on transcription of the book and detailed analyze on its content.