Tüketicilerin mağaza atmosferi faktörlerinden renk, müzik ve kokuya karşı tutmumları
The atti̇tude of consumers towards the store atmosphere factors of color, music and scent
- Tez No: 381716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYYİP SABRİ ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza Atmosferi, Tüketici Tutumu, Renk, Müzik, Koku, Store Atmosphere, Consumer Attitude, Color, Music, Odor
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu Tezin konusu, Tüketicilerin Mağaza Atmosferi Faktörlerinden Renk, Müzik ve Koku'ya karşı Tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tez üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Mağaza Atmosferini oluşturan faktörler; Görsel Faktörler, İşitsel Faktörler, Dokunma ve Hissetmeyle ilgili Faktörler olarak ele alınmış ve incelenmiştir. İkinci bölümde; Tezin konusu olan Mağaza Atmosferini oluşturan Faktörlerden Renk Faktörü, Müzik Faktörü, Koku Faktörü, Tutum ve Tutumu oluşturan Bilişsel, Duygusal, Davranışsal Boyutlar detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, konuyla ilgili bir uygulama ve sonuçları yer almakta, Tüketicilerin Mağaza Atmosferini Oluşturan Faktörlerden Renk, Müzik ve Koku ya karşı tutumlarını belirlemek amacıyla yapılan araştırmadan oluşmaktadır. Araştırmanın önerilen modeli bağımlı değişken TUTUM, Bağımsız değişken, Renk Faktörü, Müzik Faktörü, Koku Faktörü olarak belirlenmiştir. Yapılan Faktör analizi sonucu oluşturulan model Bağımlı değişken TUTUM, Bağımsız değişken Renk Faktörü, Koku Faktörü, Uygunluk ve Çekicilik Faktörü, Müzik Faktörü olarak belirlenmiştir. Yapılan Regresyon Analizi sonucunda Müzik Faktörünün ön plana çıktığı, tüketici tutumu üzerinde kuvvetli bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is to determine the Attitudes of Consumers to Color, Music and Odor, one of the Factors of Store Atmosphere. The thesis is composed of three chapters. In the first chapter, the factors constituting Store Atmosphere are discussed and analyzed as Visual Factors, Auditory Factors, Touching-related and Feeling-related Factors. In the second chapter, Color Factor, Music Factor, Odor Factor, one of the Factors constituting Store Atmosphere, Attitude and Cognitive, Sentimental, Behavioral Aspects constituting the Attitude, which are the subject of the thesis, are analyzed in detail. And in the third chapter, an application relevant to the subject and its results are included and it is composed of a research done for the determination of the attitudes of Consumers to Color, Music and Odor, one of the Factors constituting Store Atmosphere. In the suggested model of the research, dependent variable is determined as ATTITUDE, and independent variable as Color Factor, Music Factor, Odor Factor. In the model constituted as a result of Factor analysis made, dependent variable is determined as ATTITUDE, and independent variable as Color Factor, Odor Factor, Conformity and Attraction Factor, Music Factor. As a result of Regression Analysis made, it is found that Music Factor comes to the forefront, has a strong effect on consumer attitude.