Öğrencilerin çağdaş resim sanatını öğrenmelerinde yeniden üretilen yapıtların etkileri
The effects of recreated artwork in learning contemporary art for students
- Tez No: 381754
- Danışmanlar: PROF. DR. UMRAN BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Üretim, Çağdaş Sanat, Öykünme, Alıntı, Kolaj, Taklit, Aşırma, Recreation, Contemporary Art, collage, imitation, under narration, excerption, plagiarization titels
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
Başlangıçta doğayı taklit etmeye çalışan sanatçı, sonrasında elle tutulabilir olanı tüm gerçekliği ile sanatın içine dahil etmiş, ardından da hem yanılsama ile oluşan hem de gerçekliği ile sanata dahil olan yinelenmeye, tekrarlanmaya başlamıştır. Resim Sanatında yeniden üretim olgusu, yapıtların değişik amaçlar doğrultusunda farklı yöntem ve tekniklerle yinelenmesi üzerinedir. Bu doğrultuda yeniden üretim; öykünme, alıntı, kolaj, taklit, aşırma alt başlıkları altında ele alınmış ve yapıtlar bu alt başlıklar doğrultusunda incelenmiştir. Resim Sanatında, yapıtların yinelenmesinin tarihi net olarak bilinmemekle birlikte, bunun sanatın bir parçası haline gelmesi ve yaygın olarak kullanılması özellikle farklı yöntem ve teknikleri içinde barındıran ve farklı disiplinler ile ilişki kuran Çağdaş Sanat ve sonrasında daha etkindir. Daha önceden var olanın tekrar var edilebilmesi günümüzde asıl yapıtın sanatçısına atfen onun adıyla anılan sergilerle de legalleşmekte ve Resim Sanatında etkin bir yere sahip olmaktadır. Sanat içerisinde bu denli etkin bir yere sahip olan bu anlayışın, öğrencilerin geçmiş sanat yapıtını ve ondan sonra yapılanların biçimsel ve içeriksel dönüşümlerini görmeleri ve öğrenmelerinin önemli olduğu düşüncesi ile böyle bir araştırma konusuna karar verilmiştir. Bu araştırmada, yinelenen yapıtlar aracılığıyla Çağdaş Sanat ve günümüz sanatındaki değişim ve başkalaşımlara odaklanılmaktadır. Ayrıca öğrencilerin Çağdaş Sanatı öğrenmelerinde Resim Sanatında yeniden üretilen yapıtların etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Eylem araştırması modeline uygun olarak düzenlenen araştırmada aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır: 1. Çağdaş Sanata ve Çağdaş Sanat eserlerinin özelliklerine dair öğrencilerin bilgi düzeyleri nelerdir? 2. Resim Sanatında yeniden üretmeye dair öğrencilerin bilgi ve deneyim düzeyleri nelerdir? 3. Yeniden üretilmiş çağdaş bir yapıtın, biçim ve içerik açısından değerlendirilmesi yönünde öğrencilerin bilgi düzeyleri nasıldır? 4. Yeniden üretim yöntemlerine ve yeniden üretilmiş bir yapıtın hangi yöntemle yapılmış olduğuna ilişkin öğrencilerin bilgi düzeyleri nelerdir? 5. Çağdaş Sanata ve Çağdaş Sanat eserlerinin özelliklerine dair öğrencilerin bilgi düzeyleri nasıl değişmiştir? 6. Resim Sanatında Yeniden Üretmeye dair öğrencilerin bilgi ve deneyim düzeyleri nasıl değişmiştir? 7. Yeniden üretilmiş çağdaş bir yapıtın, biçim ve içerik açısından değerlendirilmesi yönünde öğrencilerin bilgi düzeyleri nasıl değişmiştir? 8. Yeniden üretim yöntemlerine ve yeniden üretilmiş bir yapıtın hangi yöntemle yapılmış olduğuna ilişkin öğrencilerin bilgi düzeyleri nasıl değişmiştir? 9. Resim Sanatında Yeniden Üretim anlayışını uygulama çalışmalarına nasıl yansıtmaktadırlar? Nitel araştırma yöntemlerinden Eylem Araştırması modeline göre düzenlenen araştırmanın çalışma grubu, 2013-2014 Eğitim Öğretim yılı bahar yarıyılı, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim İş Eğitimi Bilim Dalı Tezli Yüksek Lisanstan toplam 8 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmadaki veri toplama araçları; kişisel bilgi formu, ön bilgi ve son bilgi testi, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlükleri, ses kayıtları, görüşme, bireysel öğrenci toplantıları, facebook yazışmaları, öğrenci uygulama çalışmaları ve bu çalışmalara yönelik uzman görüşleridir. Araştırmada elde edilen verilerin tümü betimsel analiz yoluyla incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler hiçbir değişiklik yapılmadan aynı şekilde aktarılmıştır. Analizler sonucunda aşağıdaki bulgulara ulaşılmıştır: Öğrencilerin Çağdaş Resim Sanatını öğrenmelerinde, Resim Sanatında yeniden üretilen yapıtların etkili olduğu bulunmuştur. Yeniden üretilen yapıt örnekleri öğrencilerin Çağdaş Sanatı daha iyi anlamalarında ve yorumlamalarında etkili olmuştur. Çalışma grubuna yapılan ön bilgi testi sonrasında onların araştırma konusuna ilişkin teorik bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve etkinliklerin buna göre düzenlenmesi ve araştırma konusunun sanatçı yapıt görselleri eşliğinde sunulmasının, onların Çağdaş Sanata ilişkin bilgilerinin pekiştirilmesine olanak sağladığı düşünülmektedir. Sonuç olarak, Resim Sanatında yeniden üretilen yapıt örneklerinin, öğrencilerin Çağdaş Sanatı öğrenmelerinde etkili olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The artist who tried to imitate nature in the begining , included concreteness with his own reality in his artwork, then the artist started to repeat composed illusion and the content of art with reality. The artwork repeated itself by using different tecniques and methods for the purpusose of the painting. Renewed production under these was handled and applied by narration, excerption, collage, immitation, plagiarization titels. There is no clear information of history on renewal of art works in painting. Painting has become a part of fine arts and it has been applied very often by the artists, and it has been very effective especially on contemporary art which includes different methods and techniques to create different elements of art. Nowadays, recreating of art works is getting off ground legally in the events where they are considered as artist's orginal work at art. And it's taking place in painting. So; it is seen as the contextual, formal improvements and transformation by recreation of renewed art in the past and afterward and it focuses on contemporary and actual art through renewal art works, I intended to study renewal art work to help the students who study fine arts. This research has been prepared by action research model. In this research, it has been looked for some answers to the following questions; 1 What are the level of students' knowledge for contemporary art and specifics of art works? 2 What are the level of students' knowledge and experience on renewed art works? 3 What are the level of students' knowledge on renewed contemporary art works through content and shape? 4 What are the level of students' knowledge on rearing and recreating methods and which methods were used for renewed art work by the artists? 5 How has the level of students' knowledge been improved on contemporary art and specific of art work? 6 How was the level of students' knowledge and experiences improved on recreation of art work in the painting? 7 How was the level of students' knowledge improved the shape and content of recreated contemporary artworks? 8.How was the level of students' knowledge improved on recreation methods and which methods were used for recreated art works? 9.How do the the students reflect the ternds of recreation on their art projects in Painting? In this study, the action research design which was one of the qualitative research methods was used. The participants in the study were eight master class students in the department of Fine Arts, Education at the Institute of Education Science of Marmara University, Spring term, Academic Year 2013-2014. The data collection tools that were used in this research are personal information form, pre and final information tests, student diaries, researcher diaries, voice records, interwiev, individual student meetings, facebook correspondences, students practice works, and an experts' opinion on the works They are the source of the research and they were examined by an academic perspective. All data research was transferred without any changes. The analysis of search is below; Recreation and the examples of recreation of art works in the painting had a positive effect on students who are studying contemporary painting art. It helped them to understand and comment on the contemporaray art better. After the pre-information test, examining the level of students' theoric knowledge, and some activities were designed by them to present the works of artists that enabled them to reinforce their knowledge on contemporary fine art. Eventually on observations, it is viewed that studying recreated art works enriched the knowledge of students on the Works of contemporary art.