Beşeri sermayenin ekonomik büyümeye etkisi: Türkiye üzerine bir uygulama
The effect of human capital on economic growth: An application on the Turkey
- Tez No: 381982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Beşeri Sermaye, Eğitim, Türkiye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Beşeri sermaye faktörünün giderek önem kazanmasıyla beraber, beşeri sermaye üzerine yapılan teorik ve ampirik çalışmalar artmış ve zamanla ekonomik büyümenin en önemli bileşeni haline gelmiştir. Çalışmanın amacı, 1960-2010 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak Türkiye'de beşeri sermayenin ekonomik büyümeye etkisini analiz etmektir. Beşeri sermayenin ekonomik büyümeye etkisi konusunda yapılan çalışmalar daha çok eğitimin getirisi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu doğrultuda çalışmada, ekonomik büyümeyi temsilen gayri safi yurt içi hasıla oranı, beşeri sermayeyi temsilen eğitim göstergeleri kullanılmıştır. Eğitim göstergeleri olarak, yükseköğretim okullaşma oranı ile ilköğretim ve yükseköğretim kademelerinde okul başına düşen öğrenci sayıları kullanılmıştır. Çalışmada zaman serisi analizleri kullanılmış ve analizden elde edilen bulgular, beşeri sermaye ile ekonomik büyüme göstergeleri arasında uzun dönemli bir ilişkinin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Analiz sonuçlarına göre, Türkiye'de uzun dönemde, beşeri sermayenin ekonomik büyüme üzerine pozitif bir etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Gaining increasingly importance of human capital factors together with the theoretical and empirical studies on human capital have increased and over time has become the most important component of economic growth. The aim of the study, using annual data for the period 1960-2010 in Turkey is to analyze the effect of human capital on economic growth. On the effect of human capital on economic growth studies have focused more on returns to education. In this direction, gross domestic product rate is used to represent economic growth and education indicators are used to represent human capital. Higher education schooling rate and number of students per school at primary and higher education are used as education indicators.The study used time series analysis and the findings obtained from the analysis, it is clear that there is a relationship among human capital and economic growth indicators in the long period. According to the results, in Turkey, in the long term, human capital have a positive effect on economic growth was seen.