Gıda-ı Ruh isimli güfte mecmuasının günümüz Türkçesine çevirisi ve incelenmesi
Translation to modern Turkish of collection named Gıda-ı Ruh and analysis of it
- Tez No: 381981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İRFAN KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Meşk, Güfte Mecmuası, Gıda-ı Ruh, Turkish Music, Meşk(exercise), Lyrics Collections, Gıda-ı Ruh(Nutrient for the Soul)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 545
Özet
Güfte mecmuaları, Geleneksel Türk Müziği Tarihi açısından önemli yazılı kaynaklardır. XIX. Yüzyıla kadar meşk yönteminin uygulandığı müzik eğitiminde güfte mecmuaları önemli yer tutmaktadır. Günümüze kadar meşk yoluyla gelen birçok Türk Müziği bestesi vardır. Bunların bir açıdan doğrulanabilmesi, yani bestelendikleri düşünülen zamanın tarihi bilgileriyle uyum içinde olduğunun gösterilmesi, nota yoluyla olmasa da bazı kayıtlarla desteklenmesi, güfte mecmualarını incelemekle mümkündür. Bu çalışmada, 1316 (Hicri) yılında yazılmış Ali Galib TÜRKKAN'a ait Gıda-ı Ruh isimli güfte mecmuası incelenmiştir. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans tezi olarak hazırlanan“ Gıda-ı Ruh İsimli Güfte Mecmuasının Günümüz Türkçesine Çevirisi ve İncelenmesi”isimli bu çalışma girişi takip eden üç bölümden oluşmuştur. Tez içerisinde güfte mecmualarının önemimden bahsedilmiş, mecmuanın şekli, içeriği ve yazarı hakkında kısa bilgi verilmiştir. Mecmuanın çeviri yazımı ve orijinali eklenmiştir. Mecmua içerisindeki eserler TRT repertuarı ile karşılaştırılıp önemli olduğu düşünülen bilgiler dipnotlar ile belirtilmiştir. Tezin sonuç kısmında, yapılan çalışmadan çıkarılan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lyrics collections are important written sources in terms of Traditional Turkish music history. Up to 17th century, lyrics collections are important in music education in which the meşk(exercise) method is practicing. Up to the present, there are many Turkish music compositions coming through meşk. Verifying of them in one aspect; that is, showing they are in harmony with historical information and the time believed to be composed of them, being supported them by some records despite not with notes are possible with examining the of lyrics collections. In this study, lyrics collection named Gıda-ı Ruh(Nutrient for the Soul) written by Ali Galib TURKKAN in 1316 (Hijri) is examined. This study named“Translation to Modern Turkish of Collection named Gıda-ı Ruh and analysis of it”consists of three sections that follow introduction and is prepared a master thesis in the Institute of Social Sciences of Cumhuriyet University. The importance of lyrics collection is mentioned in the thesis; the shape and also the content of collection and brief information about the author are given. The original form and transcription of the collection are attached. Works within the collection are compared with TRT repertoire and then the information thought to be important is indicated by footnote. In the result part of the thesis, the conclusions drawn from the study are interpreted.