Cumhuriyet Üniversitesi'nin Sivas ili ekonomisindeki yeri
The position of Cumhuriyet University to Sivas economy
  1. Tez No: 381996
  2. Yazar: CEREN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECATİ ALP ERİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Ekonomisi, Sosyo-Ekonomik Gelişme, Demografi, Cumhuriyet University, Sivas' Economy, Socio-economic development, Demography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Üniversiteler; toplumun ekonomik ve sosyal alt yapısını oluşturan, eğitim, öğretim, kültür ve bilimsel düşünce merkezleri olarak, ulusal düzeyde çok yönlü fonksiyonlar üstlenmiş kurumlardır. Üniversitelerin amaçları arasında bilginin üretilmesi, korunması, aktarımı ve bölüşümü vardır. Üniversitelerde eğitim ve öğrenimin amacı; evrensel değerlere sahip, sorgulayan, akılcı ve bilimsel düşünen, üreten, sorumlu ve etik değerleri geliştiren ve koruyan bilgi çağı insanını yetiştirmektir.Çok partili hayata geçilmesiyle birlikte yükseköğretimin ülke genelinde dengeli dağıtılması önemli ilkelerden biri olarak kabul edilmiştir ve bu doğrultuda 1990'lı yıllar itibariyle üniversitelerin bulundukları yörelere sosyo-ekonomik katkıları incelenmeye ve araştırılmaya başlanmıştır. Çalışmanın amacı, Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin sosyo-ekonomik özelliklerini belirlemek, günlük yaşam alışkanlıklarını, belirli alanlarda tutumlarını ve çeşitli harcama kalemlerine göre harcadıkları miktarları tespit ederek Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin Sivas ili ekonomisine katkısını saptamaktır. Cumhuriyet Üniversitesi merkez kampüste öğrenim gören öğrencilere kapalı ve açık uçlu soru sorma tekniğinden yararlanarak anket çalışması uygulanmıştır. Anket formları vasıtasıyla toplanan veriler SPSS.21 paket programı ile analiz edilmiştir. Demografik bilgilerin yanı sıra önemli görülen değişkenler arasında t-testi analizi uygulanmış ve yorumlanmıştır. Anket sonucunda, Cumhuriyet Üniversitesi öğrencilerinin ve Cumhuriyet Üniversitesi'nin, Sivas ili ekonomisine katkısı miktar olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Universities; as forming social and economical background of society and being the centre of education, culture and scientific thought, are the institutions that undertake multi directional functions in national level. Generation, protection, transfer and apportionment of knowledge are between the goals of universities. The aim of education in universities are to grow up the man of knowledge era that has universal values, questions, thinks rationally and scholarly, produces, is responsible, develops and protects ethical values.With transition to a multi-party system, it was accepted as an important principle to allocate the higher education in a balanced manner across the country and accordingly, from 1990 it was started to research and explore the socio-economic contributions of universities according to their regions. The purpose of the study is to determine the socio-economic level of the students of Cumhuriyet University and to state their contributions to Sivas' economy by arranging their daily life activities, their attitudes to special fields, and their spending amount to different expense items. A questionnaire has been conducted to students who study in central campus of Cumhuriyet University with the help of open-ended questions and close ended questions. Data, collected with the help of questionnaires, has been analyzed with the programme SPSS.21. Beside, demographic information, between variables that is seen crucial, chi-square analysis has been applied and examined. As a result of questionnaire, the contributions of students of Cumhuriyet University and Cumhuriyet University to Sivas' economy has been estimated.