Keman tarihinde Charles Auguste de Beriot ve 9 nolu keman konçertosunun incelenmesi
Study of Charles Auguste de Beriot and his violin concerto no.9 in the history of violin
  1. Tez No: 381995
  2. Yazar: AYBÜKE BAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE HÜSEYNOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ch. A. de Beriot, keman, okul, konçerto, analiz, Ch. A. De Beriot, violin, school, concerto, analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, keman sanatı tarihinin önemli isimlerinden biri olan Ch. A. de Beriot'un keman tarihindeki yeri, 9 No'lu keman konçertosunun incelenmesine yönelik araştırmadır.Çalışmada bestecinin hayatı, yapıtları, keman eğitiminde önemli yeri olan kurduğu keman okulunun ve keman sanatına getirdiği yeniliklerin araştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada Beriot'un yapıtları, özellikle keman konçertoları içerisinde en önemlisi ve konser repertuarlarında sıklıkla çalınan op. 104, 9 No'lu a moll konçertosunun form ve icra yönünden analiz edilmesi hedeflenmiştir. Bu konçertonun teknik özelliklerinin incelenmesiyle keman eğitimci ve öğrencilerine bu yolda ışık tutulması, önerilerin sunulması düşünülmüştür. Konçertoda sağ ve sol el tekniklerine yönelik önemli önerilerin sunulması, Beriot'un eserdeki yeniliklerinin incelenmesi yer almıştır.Ayrıca çalışmada Beriot'un keman repertuarına kazandırdığı katkılardan, yetiştirdiği öğrencilerden de bahsedilmiştir.Bu çalışma Ch. A. de BERİOT' un daha iyi tanınmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda özellikle incelenen 9 nolu Keman Konçertonun daha rahat anlaşılması ve icra edilmesine de yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
This study is a paper which studies the place of Ch. A. De Beriot, who was one of the most important representatives in the history of art of violin, in the history of art of violin.It is purposed to study life of the composer, his works, the violin school which was founded by him and its innovations which he contributed to art of violin. Also it is targeted to analyze Works of Beriot, especially Violin Concerto No.9 op104 a moll which is the most important one of his all violin concertos, by its performance and form. It is thought to throw light on this subject and to present of recommendations to pedagogues and students by studying technical analysis of this concerto. In the study, it falls within presentation of recommendations about right-hand and left-hand techniques in the concerto and the investigation of innovations of Beriot in the composition.Additionally it is talked about his contributions to the violin repertoire and students educated by him.This study will lead not only Ch. A. de Beriot will be known better but also his specially surveyed violin concerto no.9 will be understood and performed better.