Kadı Burhâneddin'in İksîru's-Seâdât fî Esrâri'l- İbâdât adlı eserinin tahkiki ve İslam Hukuku açısından tahlili
Inquire on Qadi Burhan ad-Din's work named Iqsir al-Saadat fi Asrar al-Ibadat and it's analysis from Islamic jurisprudence respect
- Tez No: 382002
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Varlık, tecellî, hikmet-i teşrî, ibadet, ibadetlerin sırları ve insana etkileri, Wujūd (existence), tajalli (divine manifestation), mystery of legislation, religious exercises and their influence on human nature
- Yıl: 2014
- Dil: Arapça
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışmanın amacı nadide bir el yazmasını gün yüzüne çıkarmak ve ibadetlerin sırları ve hikmetleri hakkında müellifin görüşlerini değerlendirmektir. Eserin İslam hukukunu ilgilendiren bölümü ibadetlerin sırlarıyla ilgili olduğu için yapılacak olan tahlil de hikmet-i teşri açısından olacaktır.İksîrü's-seâdât fî esrâri'l-İbâdât, Kadı Burhanedddin tarafından 798'de yazılmıştır. İbadetlerin sır ve hikmetlerini fıkıh ve tasavvuf ilimlerini mezcederek ele alan eser, fıkıh-tasavvuf ilişkisinin en güzel örneklerinden biridir. Kadı Burhanedddin, ibadetlerin sırları ve hikmetlerini ele almadan önce bir biriyle bağlantılı üç ayrı mukaddime yazmıştır. Müellif bu mukaddimelerde vahdet-i vücud anlayışını benimsediğini ortaya koymuştur. Ancak mukaddimeler vahdet-i vücud anlayışını ayrıntılı bir şekilde ortaya koymak için değil, ibadetlerin sırlarına dair söylenecek şeylerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için kaleme alınmıştır. Çünkü bu anlayışa göre varlık birdir. O da Vacibu'l-vücûd olan Hakkın varlığıdır. Âlem/ler Hakkın isimlerinin yansımalarından (tecelli/zuhur) ibarettir. Maddi- manevi, kesif-latif her şey bir biri ile bağlantılıdır. Bu temel düşüncenin bir sonucu olarak ibadetler de ilahi isimler, varlık mertebeleri, dört unsur, harfler ve birbiri ile bağlantılıdır. Eserde bu bağlantı noktaları tespit edilmiş ve abdest, namaz, oruç, zekât, hac ve cihadın sırları ve insan nefsine etkileri açıklanmıştır. Kadı Burhanedddin'in İksîrü's-seâdât'ta, ibadetlerin sırlarına dair yaptığı açıklamaların temellerini, Füsusu'l-Hikem ve şerhleri ile Fütühât-ı Mekkiyye'de görmek mümkün olmakla beraber, onların bir kopyası da değildir. İksîrü's-seâdât, bir yönüyle orjinal bir“hikmet-i teşrî”kitabıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is uncover a precious manuscript and review author's opinions about mysteries and real meanings of religious exercises. Because the chapter of book which related to Islamic jurisprudence, was also concerned with mysteries of religious exercises, the analysis going to be in terms of mystery of legislation. Iqsir al-Saadat fi Asrar al-Ibadat has written by Qadi Burhan ad-Din in 798. This work that deal with mysteries and real meanings of religious exercises regarding to both science fiqh and tasawwuf collectively, is one of the finest examples this relation between fiqh and tasawwuf. Qadi Burhan ad-Din wrote three coordinated prefaces before process to mysteries and real meanings of religious exercises. The author has displayed in these prefaces that he had accepted the concept of wahdat al-wujūd literally means the unity of existence. But the prefaces had written out to support understanding of delivered things about mysteries of religious exercises, not to bring up the conception of wahdat al-wujūd. Because, according to this conception there is only existence, the highest level, the absolute and nondelimited reality of God. The cosmos purely exists by tajalli (divine manifestation) of God's names (asmāʾ) or attributes (sifāt) and all existences material-spiritual, intensive-spectral are interconnected. As sequence of this principial opinion the religious exercises is connected with God's names, various marâtib (levels or degrees) of existence (wujūd), four elements and letters. In the work these junctions has been identified and mysteries of ablution, pray, fast, offering, pilgrimage and jihad has been explaned.It is possible to notice in Fusus al-Hikam and Futuhat al-Makkiyyah and also commantaries both of them, the foundations of Qadi Burhan ad-Din's explanations in Iqsir al-Saadat fi Asrar al-Ibadat about mysteries of religious exercises. However this book not a merely copy of them. From a certain respect it is a genuine book regarding mystery of legislation.