Yerel basın çalışanlarının çalışma yaşamına ilişkin sorunları: Sivas, Tokat ve Amasya illeri örneği
Local press employees' problems related worklife: An example of Sivas, Tokat and Amasya provinces
  1. Tez No: 382003
  2. Yazar: HIDIR DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Yerel Basın, Sosyal Güvenlik, Demokrasi, Press, Local Press, Social Security, Democracy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye'de gazetecilerin çalışma koşulları ve sosyal haklarını düzenleyen ilk yasa 28 Haziran 1938 tarihinde çıkarılmıştır. Bu kanunu sırasıyla 1952 tarihli Basın İş Kanunu, 1962 tarihli 212 Sayılı Kanun ve 2004 tarihli 5187 Sayılı Basın Kanunu takip etmiştir. Böylelikle basın çalışanlarının sosyal ve özlük hakları yasalarla güvence altına alınmaya çalışılmıştır. Lakin günümüzde mevcut yasaların basın mensuplarının ihtiyaçlarına cevap veremediği iddia edilmektedir. Zira bir basın işletmesi çalışanları sadece gazetecilerden oluşmamaktadır. Yazılı basında; matbaacı, editör, muhabir, dizgici, sayfa tasarımcısı, köşe yazarı vs.,televizyonda ise; kameraman, kurgucu, sesçi, VTR (Video Tape Recorder)operatörü, yönetmen, yapımcı, resim seçici, KJ (Character Generator) operatörü, ses teknisyeni, ışık teknisyeni vs. gibi birçok çalışan vardır. İşin mutfağında emek veren bu isimsiz kahramanların iş tanımı, görev dağılımları, ekonomik ve sosyal hakları ulusal basın işletmelerinde daha sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Zorlukla ayakta durmaya çalışan taşra basın işletmelerinde ise işler biraz profesyonellikten uzak yürümektedir. Bu çalışmada; yerel medya kuruluşlarının ekonomik, teknik ve yasalardan kaynaklanan sıkıntılarını da göz önüne alarak, basın mensuplarının çalışma yaşamıyla ilgili sıkıntıları araştırılacaktır. Mesleğin temel zorlukları, örgütlenme sorunu, işsizlik baskısı, medyanın imajı, tekelleşme olgusu, basın özgürlüğü, iş güvencesi ile basın çalışanının sosyal ve ekonomik hakları arasındaki ilişki irdelenecek demokratikleşme ile bağ kurmaya çalışılacaktır. Ayrıca Sivas, Tokat ve Amasya illerinde görev yapan basın mensuplarının profilleri betimlenecek, çalışma koşulları karşılaştırmalı olarak derinlemesine incelenecektir.
Özet (Çeviri)
The first law that regulates the working conditions and social rights of the journalists in Turkey was enacted on 28 June 1938. Following regulations came after the firts law: The Press Labor Law dated 1952, the 212 numbered law dated 1962 and 5187 numbered Press Law dated 2004. Thereby, social and personal rights of the press employees Ire given legal guarentees. On the other hand, there are ongoing discussions over the claim that current laws are not sufficient to fulfill the needs of press employees. Because a media company does not consist of only journalists. There are plenty of different laborers such as; presser, editor, reporter, typographer, page designer, columnist in the written press or cameraman, sound specialist, VTR operator, director, producer, vision mixer, KJ operator, sound technician, light technician in TV. The job description, economic and social rights of these nameless actors who works in the background are established on solid foundations in national media companies. The condition is away from professional terms for local media firms which hardly survive in that competitive market. In this study, worklife problems of press employees considering economical, technical and legal problems for local media firm will be investigated. The relationship between main difficulties of the profession, organization problems, intimidation of being jobless, image of the media, monopolization issues, press freedom, job security and the socio-economic rights of press employees will be examined and will be attempted to establish ties with democratization. Also, profiles of journalists working in the Sivas, Tokat and Amasya provinces will be described, working conditions will be examined in depth comparatively.