Din görevlilerinin iletişim becerileri konusunda cami cemaatinin algıları ve beklentileri
The perception and expectations of mosque congregation about communication skills of minister of religion
  1. Tez No: 382005
  2. Yazar: MEHMET KOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din Görevlisi, İletişim, Cami, Cami Cemaati, Religion, Minister of Religion, Communication, Mosque, Mosque Congregation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın genel amacı, din görevlilerinin iletişim becerileri konusunda cami cemaatinin algı ve beklentilerini; bu algı ve beklentiler arasındaki ilişkilerin düzeyini belirleyerek, ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda öneriler geliştirmektir. Araştırmanın evrenini Sivas il merkezinde bulunan 186 caminin cemaati oluşturmaktadır. Bu evreni temsilen 27 cami seçilmiş ve bu camilerin cemaatlerinin tesadüfî (seçkisiz) olarak 367'si örneklem olarak alınmıştır. Araştırmada bilgi toplama amacı ile cami cemaatinin kişisel bilgilerinin yer aldığı“Kişisel Bilgi Anketi”ve“Cami Cemaatinin, Din Görevlilerinin İletişim Becerileri Konusunda Görüş ve Beklentileri”nin yer aldığı ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizinde ve alt problemlerin test edilmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi (Oneway-ANOVA-F testi), Tukey HSD Testi ve ki-kare (X2)testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; cami cemaatinin, din görevlilerinin iletişim becerilerinin düzeyine yönelik algıları“Çoğu zaman”beklentileri ise“Her zaman”düzeyindedir. Camiye gitme sıklığının yaş, mesleki durum, öğrenim durumu ve gelir düzeyine göre dağılımlarına bakılmış ve anlamlı farklılığın olduğu görülmüştür. Genel olarak ileri yaşta olanların, emeklilerin, gelir düzeyi ve öğrenim düzeyi düşük olanların daha sık camiye gittikleri anlaşılmıştır. Yine araştırmada cami cemaatinin, din görevlilerinin iletişim becerilerinin düzeyine ilişkin; yaş, mesleki durum, öğrenim durumu, gelir düzeyi ve camiye gitme sıklığına yönelik algılarında anlamlı farklılık bulunurken; beklentilerine ilişkin anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Din görevlilerinin iletişim becerilerinin düzeyine ilişkin cami cemaatinin algıları ile beklentileri arasında ise anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Overall aim of this study is to determine the perception and expectations of mosque congregation about communication skills of minister of religion; and the level of relationship between these perception and expectations, and to provide suggestions in accordance with the existing results.The universe of this research is consisted of the congregation of 186 mosques in Sivas city centre. To represent this universe, 27 mosques have been selected and 367 of this congregation are taken as sample by coincidence. To collect information,“Personal Information Questionnairre”which contains personal information about mosque congregation and“Perception and Expectations of Mosque Congregation about Communication Skills of the Minister of Religion”scales are used. When analysing the data and testing the sub-problems, arithmetic average, standard deviation, one-way analysis of variance (Oneway- ANOVA-F-test), Tukey HSD test and chi-square (X2) are used. Evaluating the evidences from the research; about Communication Skills of the Minister of Religion, the level of Perception of Mosque Congregation is“Usually”and the level of Expectations of Mosque Congregation are“Always”. The frequency of going to mosque is evaluated by means of age, professional status, education level, and level of income ranges and it has been seen that there is a meaningful difference. Generally, it has been understood that people who are older, retired, from lower income and education levels go to mosques more. Also, in the research, there is an enormous difference in the perception of mosque congregation about the communication skills of the minister of religion. Besides, it is seen that there is no serious difference in expectations of them. Also, it has been found that there is a meaningful difference between perception and expectations of mosque congregation about communication skills of the minister of religion.